De Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte zijn maandag en dinsdag in België voor een staatsbezoek. Ondanks de uitstekende relaties tussen België en Frankrijk is het volgens het Elysée pas voor eerst in 47 jaar dat een staatshoofd van onze zuiderburen bij ons op staatsbezoek is. De Macrons zullen de drie Belgische gewesten aandoen, waarbij vooral een bezoek aan een kunstencentrum in Molenbeek in het oog springt.
Macron brengt langverwacht Frans staatsbezoek aan België
Lees ook: Verkeershinder door staatsbezoek Macron
De Macrons zijn maandagmiddag ontvangen op het Egmontpaleis in Brussel, in aanwezigheid van premier Charles Michel en zijn partner Amélie, vicepremier Didier Reynders, ministers-presidenten Geert Bourgeois en Willy Borsus en minister François Bellot.
Kort voordien werd het Franse echtpaar op het Paleizenplein ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde.
Tijdens de traditionele ontvangstceremonie werden de beide hymnes gespeeld en schouwden president Macron en premier Michel de troepen. Nadien stond een politieke vergadering geprogrammeerd.
Het laatste officiële staatsbezoek van een Frans staatshoofd aan België dateert al van 1971, toen Georges Pompidou naar België afzakte. In oktober 1983 bracht de toenmalige president François Mitterrand nog een driedaags bezoek aan België. Maar dat gold niet als een officieel staatsbezoek.
Politiek en economie
Het komende bezoek van het Frans presidentieel paar zal alle facetten bevatten die wel vaker bij een staatsbezoek horen. Zo zijn er de protocollaire ceremonies, met een plechtige ontvangst op het Paleizenplein maandagvoormiddag en een staatsbanket in het kasteel van Laken maandagavond.
Met een ontmoeting tussen Emmanuel Macron en de Belgische premier Charles Michel in het Egmontpaleis zit er maandagmiddag ook een politieke component aan het bezoek. Daarnaast is er ook economie, met de ondertekening van samenwerkingsakkoorden tussen verschillende Belgische en Franse ondernemingen.
Cultuur
Voorts maakt het programma ook ruimte vrij voor cultuur, met onder meer een bezoek maandagnamiddag aan het MSK (Museum voor Schone Kunsten) in Gent, waar momenteel het beroemde vijftiende eeuwse schilderij 'Het Lam Gods' van de gebroeders Van Eyck gerestaureerd wordt. En tot slot is er nog een sociaal luik, wanneer koningin Mathilde en Brigitte Macron dinsdagmorgen afzakken naar La Maisonée in Itter, een centrum voor volwassenen met een mentale beperking.
Macrons bezoeken Molenbeek
Dinsdagmorgen bezoeken de president, de first lady en het koningspaar overigens ook het kunstencentrum La Vallée in Molenbeek. Dat de Macrons naar Molenbeek komen, is op zijn minst opvallend te noemen.
Die Brusselse gemeente kwam namelijk fel in de schijnwerpers te staan omdat er verschillende terroristen uit Molenbeek betrokken waren bij de aanslagen die op 13 november 2015 in Parijs aan 130 mensen het leven kostten. Het symbolische bezoek, een suggestie van het Belgische koningshuis, wordt gezien als een goede gelegenheid om het beeld van Molenbeek enigszins bij te stellen.
Ook opvallend is dat Macron en Michel dinsdagvoormiddag in de Aula Magna van Louvain-la-Neuve een achthonderdtal studenten zullen toespreken, tijdens de conferentie "Nous, demain, l'Europe" (Wij, morgen, Europa).
Gevechtsvliegtuigen
Het staatsbezoek komt er nauwelijks drie weken nadat Macron in voorzichtige bewoordingen kritiek had geuit op de Belgische beslissing om Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen aan te kopen ter vervanging van de F-16's.
Die beslissing "druist op strategisch vlak in tegen de Europese belangen", liet Macron toen weten. Frankrijk dong, buiten de procedure, ook mee naar het contract met een voorstel voor een partnerschap rond de Rafale.
Hoewel onze zuiderburen benadrukken dat het gaat om een "soevereine keuze" van België, is het niet uitgesloten dat het onderwerp maandag toch nog eens aan bod zal komen tijdens de ontmoeting tussen Macron en Michel.
Lees meer over: Politiek , Emmanuel Macron , Brigitte Macron , staatsbezoek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.