Als enige Brusselse gemeente heeft Sint-Lambrechts-Woluwe vandaag geen cultuurbeleidscoördinator. Opmerkelijk: want die wordt volledig betaald door de Vlaamse Gemeenschap. Op de valreep diende de gemeente toch een aanvraag in voor 2019. Maar of de deadline effectief gehaald werd, is lang niet zeker.
Maingain vraagt op de valreep toch Nederlandstalig cultuurcoördinator aan
Momenteel is Sint-Lambrechts-Woluwe de enige Brusselse gemeente die geen ‘cultuurbeleidscoördinator’ heeft. Die persoon werkt voor de gemeente, maar wordt betaald met middelen van de Vlaamse Gemeenschap. De coördinator ontfermt zich over het Nederlandstalig cultuurbeleid van de gemeente, maar kan evengoed instaan voor overleg met plaatselijke Franstalige cultuurorganisaties.
'Er gebeurt niets'
Plaatselijke cultuurverenigingen begrijpen niet waarom de gemeente tot nog toe geen coördinator aanstelde. In feite is dat een ‘gratis’ werkkracht die het gemeentelijk Nederlandstalig cultuuraanbod kan versterken, meent Kurt Deswert van gemeenschapscentrum Op-Weule.
“Sint-Lambrechts-Woluwe komt al sinds 2015 in aanmerking voor een cultuurcoördinator,” zegt Deswert. “Wij dringen hier al jaren op aan bij de burgemeester (Olivier Maingain van Défi, red.) en het schepencollege. We hebben zelfs al aangeboden al het administratieve werk voor de aanvraag op ons te nemen. Maar er gebeurt niets.”
“We hebben zelfs aangeboden al het administratieve werk voor die aanvraag op ons te nemen. Maar er gebeurt niets."
Tot en met 1 april kon de gemeente een aanvraag indienen voor een coördinator, die vanaf januari 2019 in dienst zou treden. De tijd dringt, zegt Deswert nog, want Vlaanderen werkt aan een hervorming van het systeem van de coördinatoren. De kans bestaat dat er daarbij met een 'gesloten enveloppe' gewerkt wordt. De middelen zouden zo vastgelegd worden op basis van het huidige aantal coördinatoren. 18 dus, waardoor Sint-Lambrechts-Woluwe uit de boot dreigt te vallen.
Concreet kan de gemeente een kleine 75.000 euro mislopen. 60.000 euro daarvan gaat naar het loon van de coördinator, een slordige 14.000 euro gaat naar bijkomende werkingsmiddelen, aldus nog Deswert.
“Dat deze aanvraag niet ingediend wordt, lijkt mij een bewuste keuze van het gemeentebestuur,” besluit Deswert. "Zoals het er nu naar uit ziet, krijgen we ten vroegste in 2020 een coördinator. Dat er één persoon op de gemeente zou werken rond Nederlandstalige cultuur is blijkbaar nog een brug te ver in de ogen van sommigen.”
Aanvraag toch (te laat) ingediend
Navraag bij de gemeente leert dat er op de valreep wel degelijk een aanvraag werd ingediend voor een cultuurbeleidscoördinator. Of de deadline van 1 april gehaald werd, is evenwel nog één groot vraagteken.
"De aanvraag van een cultuurcoördinator is een werk van lange adem."
“Ik stuurde reeds een intentieverklaring door naar de Vlaamse Gemeenschap dat we een aanvraag zouden indienen,” zegt Xavier Liénart, schepen voor Nederlandstalige Zaken in Sint-Lambrechts-Woluwe. Maar de aanvraag, ondertekend door de burgemeester, gaat pas deze week de deur uit. Te laat dus. "Vraag is of Vlaanderen mijn intentieverklaring zal aanvaarden," aldus de schepen.
Waarom dit allemaal zo last minute moet? “Ja, deze aanvraag had al vroeger kunnen gebeuren,” geeft Liénart toe. “Dit is een werk van lange adem. Maar waarom we de deadline hebben gemist? Ik kan natuurlijk niet in de plaats van de burgemeester tekenen.”
Olivier Maingain zelf was niet bereikbaar voor commentaar.
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.