In een reactie aan BRUZZ voorspelt Brussels minister Alain Maron (Ecolo), bevoegd voor daklozenopvang, dat de gevolgen van de beslissing van staatssecretaris De Moor om geen alleenstaande mannen meer in het asielnetwerk op te vangen “zwaar” zullen zijn. Een nieuw kraakpand zoals dat in de Paleizenstraat is volgens Maron een stap dichterbij gekomen. Staatssecretaris de Moor van haar kant benadrukt de "samenwerking met de lokale besturen" in de afgelopen jaren.
Maron voorspelt nieuw kraakpand à la Paleizenstraat na beslissing De Moor
“Dit is een illegale beslissing die zo snel mogelijk ongedaan gemaakt moet worden. Mevrouw De Moor kan niet zomaar verzaken aan haar internationale en wettelijke verplichting om mensen die daar recht op hebben, opvang te geven.”
Het mag duidelijk zijn: Brussels minister Alain Maron is niet te spreken over de demarche van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V), die dinsdagavond aankondigde dat alleenstaande mannen geen plek meer krijgen in het opvangnetwerk van Fedasil.
Ze wil naar eigen zeggen vermijden dat er straks “kinderen in kartonnen dozen” slapen, de tentenkampen en kraakpanden die de asielcrisis eerder uitlokte indachtig.
"Haar beslissing zal nog meer mensen op straat doen belanden"
‘Aan lot overgelaten’
De druk op het al verzadigde opvangnetwerk is vandaag inderdaad hoog en zal traditiegetrouw toenemen in de komende maanden. Maar volgens minister Maron, die onder meer verantwoordelijk is voor daklozenopvang in het Brussels gewest, valt de demarche van De Moor niet te verdedigen. De gevolgen voor Brussel zullen immers “zwaar” zijn, zegt de Ecolo-politicus.
“Haar beslissing zal nog meer mensen op straat doen belanden, terwijl wij al maanden moeilijkheden hebben met mensen die niet door Fedasil opgevangen kunnen worden, maar wel op ons grondgebied verblijven. Het zijn mensen die aan hun lot zijn overgelaten, zonder enig toekomstperspectief”, aldus Maron.
‘Paleizenstraat 2.0’
In dezelfde adem noemt de Brusselse minister ook de problematiek rond drugsgebruik en overlast aan Brusselse metro- en treinstations. “We horen van mensen op het terrein dat asielzoekers die al met trauma’s kampen en aangewezen zijn op overleven op straat ten prooi vallen aan dealers.” Om hoeveel mensen het gaat, kan de minister niet zeggen. Maar, zegt hij: “Daar zitten ook kwetsbare mensen bij die eigenlijk in het opvangnetwerk hadden moeten zitten”, aldus Maron.
“Wat de Moor nu doet, is die groep mensen vergroten en de deur op een kier zetten voor een Paleizenstraat 2.0”, zegt de groene minister. Hij verwijst daarmee naar het verloederde kraakpand aan de Paleizenstraat in Schaarbeek dat vorig en dit jaar maandenlang bewoond werd door onder andere honderden asielzoekers voor wie geen opvangplek was in het Fedasil-netwerk.
"Je zal zien dat mensen die op straat leven zich in de wintermaanden gaan verenigen en iets zullen ondernemen."
1.500 plaatsen
De Moor moet op haar stappen terugkeren, dixit Maron, want het “Brussels daklozenopvangnetwerk is compleet verzadigd”.
De staatssecretaris verwijst volgens Maron naar de 1.500 plaatsen in het Brussels daklozenopvangnetwerk die zij momenteel al financiert voor de opvang van asielzoekers. “Maar die zijn al zo goed als allemaal ingevuld”, zegt Maron. “Daarbij steunt die financiering op een overeenkomst tussen het federale en Brusselse niveau die uiteraard gemaakt is vóór deze beslissing van de Moor.”
“We hebben de middelen voor de opvang van daklozen deze legislatuur bijna verdubbeld en er is ook meer begeleiding gekomen”, besluit Maron. “Ook in het reguliere opvangnetwerk zit al een aanzienlijk aantal mensen die internationale bescherming hebben aangevraagd. Meer mensen toelaten, wordt quasi onmogelijk.”
'Grensprocedure aan buitengrenzen'
In een reactie benadrukt de woordvoerder van staatssecretaris de Moor de "samenwerking met de lokale besturen" in de afgelopen jaren. "Daardoor zijn er zo'n 9000 plaatsen gecreëerd. De staatssecretaris werkt goed samen met het Brussels Gewest en zij werkt op Europees niveau om tot een beter migratiebeheer te komen. Als iedereen de neuzen in dezelfde richting duwt, dan moeten we vooruit komen."
"Wij hebben nood aan een snelle grensprocedure aan de Europese buitengrenzen om te vermijden dat er net zoveel mensen asiel aanvragen in België", klinkt het verder.
"Het moet onmiddellijk duidelijk zijn als je aan de grens toekomt dat je een asielprocedure zal kunnen volgen of afgewezen wordt omdat je om economische redenen toegang tot Europa wilt. Asiel is niet hetzelfde als migratie omwille van economische redenen."
Lees meer over: Politiek