Milquet heeft hervormingsplan voor Brussel

Godfried Roelant
12/12/2017
joelle_milquet_940_667px_c_kabinet_joelle_milquet.jpg

| Hoofd van de Brusselse afdeling van de CDH Joëlle Milquet pleit in haar hervormingsplan voor Brussel onder andere voor de oprichting van een convergentiecomité.

Na de centraliseringsplannen van de Brusselse SP.A komt nu ook CDH met een hervormingsplan voor onze hoofdstad. “Er moet een convergentiecomité komen waarin de verschillende politieke niveaus samen de lijnen uitzetten”, zo zegt politiek zwaargewicht bij de CDH Joëlle Milquet.

De voormalige vicepremier Joëlle Milquet stelt in La Dernière Heure haar plan voor waarmee ze de Brusselse manier van beleid voeren wil veranderen. De hervorming van het ‘middeleeuwse Brusselse institutionele landschap’ rust in de visie van Milquet op drie grote pijlers.

Een globaal tienjarenplan en een ‘convergentiecomité’

In de eerste plaats wil de Franstalige politica dat er een globaal tienjarenplan wordt uitgetekend dat gedragen en gedeeld wordt door alle niveaus. Daarin moeten doelstellingen als werkgelegenheid, onderwijs, veiligheid en mobiliteit helder en duidelijk becijferd zijn zodat het beleid Brussel toelaat om te groeien.

Verder pleit Milquet voor de oprichting van een ‘convergentiecomité’ waarin alle politieke actoren samen de lijnen uitzetten. Het Gewest, de gemeenschappen, het federale niveau en de negentien gemeenten moeten op die manier beter gewapend zijn om de vooropgestelde doelstellingen te behalen. Deze regeringsvorm beperkt de particratie die vandaag ons systeem ondermijnt’.

Weg met de particratie

De toegenomen particratie is het derde obstakel waar Milquet een mouw aan wil passen. “Er moet dringend gesnoeid worden in het aantal publieke structuren. Zonder een strenge vermageringskuur zal het hypertrofische publieke landschap buiten haar grenzen treden.”

"Ik heb er geen enkel probleem mee om over te schakelen naar een Brussels parlement met slechts vijftig volksvertegenwoordigers”

Joëlle Milquet

Concreet komt dit voor haar neer op een audit van alle bestaande structuren. Uit die resultaten moet blijken waar diensten kunnen worden samengebracht of juist moeten worden uitbesteed. Tot slot is Milquet grote voorstander van een drastische inperking van de publieke mandaten. “Ik heb er geen enkel probleem mee om over te schakelen naar een Brussels parlement met slechts vijftig volksvertegenwoordigers”, aldus de politica nog.

‘Toonbeeld van ouderwets flamingantisme’

De voorstellen van Milquet volgen twee weken na ‘One Brussels’, ofwel de toekomstvisie voor onze hoofdstad die de Brusselse SP.A twee weken geleden uit de doeken deed. Ook de partij van mobiliteitsminister Pascal Smet vindt dat Brussel te veel niveaus telt, wat op zijn beurt leidt tot slecht bestuur. Als oplossing stelde de partij daarom voor het Brussels Gewest te laten samenvallen met de stad en zoveel mogelijk bevoegdheden onder een bestuur verzamelen.

Het voorstel werd op zijn zachtst gezegd lauw onthaald. Enkel de jonge garde van de MR, bij monde van Brussels parlementslid David Weytsman, reageerde enigszins positief. Bij de CDH deed fractieleider Benoît Cerexhe het initiatief af als ‘een toonbeeld van ouderwets flamingantisme’.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni