Brussels begrotingsminister Sven Gatz (Open VLD) heeft vrijdag tijdens het plenaire begrotingsdebat in het Brussels Parlement het investeringsbeleid van de Brusselse regering verdedigd. De regering kan extra middelen vrijmaken voor de kinderbijslag en de gemeenschapscommissies die zo ruimte krijgen voor onderwijs, cultuur en sociaal beleid. "Brussel staat niet op de rand van het faillissement."
Minister Gatz verdedigt Brussels investeringsbeleid
De regering volgt volgens hem de gouden regel: indien de interesten op de openbare schuld min de nominale groei (reële groei plus inflatie) lager is dan nul, kan er geïnvesteerd en geleend worden. Brussel zit volgens Gatz op -2. Gatz wees erop dat publieke investeringen productief en groeibevorderend zijn.
De Open VLDd-minister wees er ook op dat de strategische investeringen in mobiliteit en veiligheid deel uitmaken van het Nationaal Pact voor Strategische Investeringen. Gatz herinnerde eraan dat in de jaren '60 en '70 de investeringen op 5 procent van het BBP lagen, terwijl men nu aan 2,5 procent zit, wat te laag is.
De schuld moet volgens hem ook niet zozeer tegen de begroting van 5 à 6 miljard euro afgezet worden, maar wel tegen het BBP van het Hoofdstedelijk Gewest. Dat ligt rond 80 miljard euro.
'Geen geld om krijtlijnen te realiseren'
Het begrotingsdebat startte donderdagnamiddag en werd vrijdagochtend hervat. Vrijdag beet Céline Fremault (cdH) de spits af. Zij vond dat er een groot verschil was tussen de regeerverklaring en de middelen om die te realiseren. Dat is voor haar vooral het geval bij economie en werkgelegenheid.
Ook is er geen euro voorzien voor de omschakeling naar de circulaire economie, voor de strijd tegen werkloosheid bij de 55-plussers, of voor het ambitieuze fietspadenplan.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Sven Gatz , Brusselse begroting
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.