| Het dragen van religieuze tekens bij de MIVB is vandaag niet toegelaten.

MIVB neemt nog geen beslissing over hoofddoekenverbod

Steven Van Garsse
25/05/2021
Updated: 25/05/2021 19.17u

Het Beheerscomité van de MIVB boog zich vandaag over het verbod op het dragen van religieuze tekens bij de openbare vervoersmaatschappij. Na een veroordeling door de arbeidsrechtbank dringt de vraag zich op of het verbod wel nog kan standhouden. Een beslissing is er echter niet genomen. Morgen wordt de discussie hervat.

Op 3 mei 2021 heeft de arbeidsrechtbank de MIVB veroordeeld voor discriminatie omdat een vrouwelijke sollicitant die een hoofddoek wil dragen, tot twee keer toe voor een job geweigerd werd. De MIVB moet daarvoor een boete van 51.000 euro betalen.

Dinsdag boog het Beheerscomité van de MIVB zich over de kwestie. Twee vragen liggen voor: gaat de MIVB in beroep tegen de beslissing? En, twee, moet het arbeidsreglement aangepast worden waardoor religieuze tekens zichtbaar gedragen mogen worden bij de MIVB? Vandaag is dat verboden.

Geen eensgezindheid

De kwestie zorgt voor een diepe verdeeldheid bij de Brusselse meerderheidspartijen. Die zitten mee aan het stuur bij de MIVB. Bij de regeringsvorming in 2019 hebben de coalitiepartners lang gediscussieerd over het verbod op religieuze tekens bij de overheid, maar er is toen geen overeenkomst gevonden. Door het vonnis, komt het hoofddoekverbod nu terug op hun bord.

Ecolo heeft zich bij monde van co-voorzitter Rajae Maouane al uitgesproken voor een afschaffing. De groene partij wil ‘inclusieve neutraliteit’. Dat is het idee dat niet een kledingstuk bepaalt of iemand neutraal is, maar wel hoe die persoon zich in de omgang met de burger gedraagt.

Ook meerderheidspartij One.Brussels-Vooruit vindt het hoofddoekenverbod niet meer van deze tijd, net zoals Groen. De twee Vlaamse partijen zullen dat standpunt ook binnen de beheersorganen verdedigen.

De PS is verdeeld over de kwestie. Het is onduidelijk hoe de PS zich vandaag zal opstellen in het Beheerscomité. Meerderheidspartij Défi, die federaal wil dat de laïcité in de grondwet wordt opgenomen, is voor het behoud van het hoofddoekverbod en zal dat standpunt straks ook verdedigen.

Het standpunt van Open VLD is onduidelijk. Nochtans heeft die een belangrijke sleutel in handen. Open VLD levert een van de twee regeringscommissarissen. Indien de MIVB bijvoorbeeld beslist om niet in beroep te gaan tegen het vonnis, kan de regeringscommissaris een procedure starten voor de niet-naleving van de beheersovereenkomst. De kwestie komt dan terug op de tafel van de Brusselse regering.

Beroep of niet?

De leden van het Beheerscomité zijn niet tot een standpunt gekomen, zo vernemen we. "Er is nog geen beslissing genomen over het al dan niet aantekenen van een beroep," zo klinkt het. "Morgen discussiëren we verder."

De MIVB kan de beslissing over het beroep niet eindeloos voor zich uitschuiven. Het beroep moet worden aangetekend binnen de maand na de betekening van het vonnis.

Actiris

De kwestie toont gelijkenissen met een eerder vonnis uit 2015. Toen werd het overheidsbedrijf Actiris veroordeeld voor discriminatie omdat vrouwen met een hoofddoek niet toegelaten werden. Actiris heeft toen beslist om niet in beroep te gaan. Het hoofddoekverbod is zo, haast geruisloos, uit het arbeidsreglement verdwenen. Actiris heeft toen wel gevraagd dat er één regeling zou komen voor alle administraties en overheidsbedrijven. Maar aan die vraag is nooit een gevolg gegeven.

'Neutrale kledij voor neutrale dienstverlening'

Oppositiepartij N-VA zegt intussen dat de MIVB in beroep moet gaan tegen de beslissing van de arbeidsrechbank.

"De MIVB moet de neutrale dienstverlening ten aanzien van burgers behouden," zegt Cieltje Van Achter op Twitter. "De MIVB kan perfect legitiem vragen dat werknemers neutrale kledij moeten dragen, met oog op een neutrale dienstverlening."

De MR wil de zaak in het parlement beslechten, en kondigt wetsvoorstellen aan over het dragen van religieuze tekens in de openbare diensten. "We moeten wetgevend optreden," zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, "We hebben hier te maken met een filosofisch conflict. De vonissen van de rechtbanken gaan alle kanten uit. Een wet dringt zich op."

Volgens Bouchez gaat het niet alleen over de hoofddoek maar over alle religieuze tekens. "Wie voor de staat werkt, moet aanvaarden dat hij of zij die staat vertegenwoordigt, en moet zich dus neutraal opstellen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni