Moderne Kunst niet naar Dexia of Beurs

© brusselnieuws.be
31/01/2012
Uit een studie in opdracht van het Museum voor Moderne Kunst blijkt dat noch het Beursgebouw noch het Dexia Art Center zich lenen om de collectie Moderne Kunst daar onder te brengen. De leegstaande prestigepanden kosten de Stad Brussel en de belastingbetaler ondertussen handenvol geld.

De stad Brussel nam op 5 juli 2011 de erfpachtovereenkomst over van de Dexia bank voor het Dexia Art Center in de Schildknaapstraat. Kostprijs voor de stad Brussel: 2 miljoen euro. In het najaar kwam daar ook nog eens de erfpachtovereenkomst over voor vier vijfde van het Beursgebouw bij. Kostprijs: liefst 4,7 miljoen.

In het geval van het Beursgebouw zei Thielemans eerder al dat er wellicht een museum komt. Er werd meteen gespeculeerd over de collectie Moderne Kunst.

Uit een studie van de Koninklijk Musea voor Schone Kunsten van België blijkt nu dat geen van beide panden voldoet aan de eisen van zo'n museum. Dat zei burgemeester Freddy Thielemans (PS) maandag op de gemeenteraad. Het Beursgebouw is immers beschermd, en dat brengt veel beperkingen met zich mee voor de aanpassing van het gebouw aan de noden van het museum. De aanpassing van het Dexia Art Center zou 10 miljoen euro kosten, en dat is te veel geld, vindt het KMSKB.

Directeur Michel Draguet van het KMSKB verkiest echter de piste van nieuwbouw, het liefste in het Jubelpark.

'Geen visie op lange termijn'
Het KMSKB noch het kabinet van burgemeester Thielemans was dinsdag bereikbaar voor commentaar. Gemeenteraadslid Marie Nagy (Ecolo), die de burgemeester hierover interpelleerde, betreurt de gang van zaken. "De optie voor de nieuwbouw van het museum voor moderne kunst is iets op lange termijn. Op dit moment heeft de federale overheid, die hiervoor bevoegd is, geen geld. Bovendien duren dergelijke projecten in België en a fortiori in Brussel zeker 20 jaar", legt Nagy uit aan brusselnieuws.be.

"Mijn grootste vrees is dat de Stad Brussel nu met veel zin voor improvisatie zal springen op het eerste het beste project om het Beursgebouw te vullen, zonder visie op lange termijn. En intussen blijft de hoofdstad van Europa verstoken van een museum voor moderne kunst," betreurt Nagy.

Geen Vlaams project in de Beurs?
In Vlaams-Brusselse kringen, onder meer bij N-VA, leeft het vermoeden dat de Stad Brussel met het afkopen van de erfpacht wou verhinderen dat het Beursgebouw in 'Vlaamse handen' viel. De Vlerickhogeschool wou er zich vestigen, maar dat was zonder de Stad gerekend. Uiteindelijk vestigde de Vlerickhogeschool zich in het Manhattan Center op het Rogierplein.

De investering door de nochtans in financiële moeilijkheden verkerende Stad Brussel is opmerkelijk. De Stad heeft immers geen enkel concreet project voor de bestemming en het gebruik van het gebouw.

Ook het Dexia Art Center - of Vanderborghtgebouw - blijkt ongeschikt voor de collectie Moderne Kunst. Het gebouw was ooit het kloppende hart van het cultuurjaar Brussel 2000. De Koninklijke Muntschouwburg is wel nog steeds geïnteresseerd in twee verdiepingen om er repetitieruimtes in te richten. Ook directeur Michel Draguet van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) blijft interesse tonen in het gebouw om er de collectie van het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) in onder te brengen. Overigens zeer tegen de zin in van de collectiebeheerders van het MIM, die liever in het Old Englandgebouw blijven.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni