Mogelijke staatssteun voor Audi Brussels

TG
© brusselnieuws.be
22/01/2016

Veel trotse gezichten tijdens de aankondiging dat Audi Brussels binnenkort een nieuwe elektrische auto mag bouwen. Maar er was veel minder te horen over de steunmaatregelen waarmee Audi overtuigd werd. Toch kan het zijn dat het hier gaat over staatssteun. En daar bestaan strenge Europese regels over. De regering stuurt een aantal maatregelen naar de Commissie om ze te laten beoordelen.

Een aantal maatregelen kunnen mogelijk beschouwd worden als staatssteun. Zelfs al zijn ze niet bedoeld voor een specifiek bedrijf. Ook steun voor een bepaalde sector kan staatssteun zijn. Maar dat is niet per definitie illegaal. Zo klinkt het bij Tony Joris van de VUB, die gespecialiseerd is in het onderwerp.

Om welke steunmaatregelen gaat het? Het lijkt er niet op dat de regering directe steun aan Audi geeft. Volgens De Standaard kan Audi gebruik maken van geld dat de regering voorziet om 'hoogtechnologische productie-activiteiten' te stimuleren. Ook andere bedrijven kunnen gebruik maken van die steunmaatregel.

Daarnaast trekken de drie gewesten elk 9 miljoen euro uit om een opleidings- en onderzoekscentrum te openen voor de hoogtechnologische industrie. Daar kunnen de Audi-werknemers opgeleid worden, zodat ze de nieuwe, complexe auto kunnen bouwen. Daarnaast zijn er nog een aantal maatregelen van de 'tax shift' die Audi geld opleveren. Zo dalen de werkgeversbijdragen van 33 naar 25 procent.

‘Steun best melden om problemen te vermijden’
"Er bestaan wel heel wat uitzonderingen op de regel. Daar heeft de Europese Commissie criteria voor. Hier gaat het om een elektrische wagen en om onderzoek en ontwikkeling. En dus geldt er waarschijnlijk een uitzondering en is de staatssteun aanvaardbaar voor de Commissie”, denkt Joris. “Steun onder een bepaald bedrag moet bovendien niet op voorhand gemeld worden, dat kan ook achteraf.”

Toch denkt professor Joris dat de steun aan Audi best op voorhand gemeld wordt. “Zo vermijd je dat achteraf blijkt dat er een probleem is met de steun. We hebben de laatste weken gezien dat de Commissie beslist heeft dat heel wat bedrijven geld moeten terugbetalen aan België. En dat vinden die natuurlijk niet leuk”, besluit hij.

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt dat een aantal maatregelen aangemeld worden bij de Commissie. Ze verwachten dat er geen probleem zal zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni