Het gaat bergaf met de gemeentefinanciën van Sint-Jans-Molenbeek, en dus doet het gemeentebestuur een beroep op het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gaat niet om een traditionele voogdij over de uitgaven, maar wel om een ‘begeleidingsplan’. Dramatisch is de situatie niet, maar of het begeleidingsproject zal helpen is niet zeker, want de sociale uitgaven stijgen alsmaar in Molenbeek.
Molenbeek voor drie jaar onder voogdij ‘light’
De coalitie van MR-burgemeester Françoise Schepmans kondigt aan dat Molenbeek de komende drie jaar wil samenwerken met het Brussels Gewest om de gemeentefinanciën op orde te zetten. Molenbeek kent financiële problemen omdat het jarenlang op de gemeentereserves heeft geteerd terwijl de sociale uitgaven stegen door de stijgende bevolking.
De gemeente gaat voor de begroting 2015 2,7 miljoen euro in het rood, en hoopt dit in samenspraak met het gewest te doen. Daar zijn verschillende redenen voor. De gemeente moet bijvoorbeeld vanaf januari extra geld uitgeven via het OCMW wanneer mensen met een inschakelingsuitkering geen geld meer krijgen van de federale overheid. Daar komt nog eens bij dat de federale overheid een jaarlijkse toelage van twee miljoen euro voor de politiezone niet zal betalen, waardoor de gemeente dit moet doen. Laatst maar niet minst: er blijken in de rekeningen van voorgaande jaren fictieve inkomsten ingeschreven te zijn in begrotingen, zoals belastingen die nooit geïnd zijn.
Het gemeentebestuur laat voorts weten dat er vooral op personeel zal bespaard worden, evenwel zonder ontslagen, en dat er beter gelet zal worden op de financiering van wijkcontracten.
De oppositie is niet mals voor het gemeentebestuur. PVDA’er Dirk De Block verwacht dat er ook zal bespaard worden op gemeentelijke sociale vzw’s en op het OCMW-rusthuis Arcadia. Dirk Berckmans van Gemeentebelangen weet dat ook enkele gemeentelijke vzw’s zwaar doorwegen op het gemeentebudget, en dat dus niet alleen de federale staat oorzaak is van het financiële ‘leed’. SP.A-lid Jef Van Damme zegt dan weer dat hulp van het Gewest er sowieso zat aan te komen.
Momenteel maken acht Brusselse gemeenten gebruik van een soortgelijke procedure. Elke gemeente stemt er bij voogdij ‘light’ mee in een meerjarenplan uit te werken dat gecontroleerd wordt door het gewest. Dit moet het mogelijk maken het begrotingsevenwicht te herstellen.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.