Het Franstalig cultuurbeleid staat voor democratisering en participatie, het Vlaams cultuurbeleid gaat uit van identiteit en taal. Dat staat in de inleiding van het cultuurplan van de Cocof. Ongepast vindt parlementslid Ahmed Mouhssin (Ecolo) die Rachid Madrane (PS), in de Cocof bevoegd voor Cultuur, vraagt om de passage te schrappen.
Mouhssin: 'Madrane misprijst Vlaams cultuurbeleid'
In de inleiding bij het eerder deze maand gelanceerde cultuurplan van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) wordt het Brusselse culturele landschap geschetst. Daarbij hoort ook een communautaire passage.
"We kunnen niet over de cultuurpolitiek in Brussel spreken, zonder het te hebben over het beleid van de twee gemeenschappen, Franstalig en Nederlandstalig", klinkt het. Daarbij wordt nog even onderstreept dat Brussel een enclave in Vlaanderen is, maar wel "in grote meerderheid Franstalig."
Vervolgens wordt het cultuurbeleid van de twee Gemeenschappen tegenover elkaar geplaatst. Langs Franstalige kant is er sprake van "een ambitieuze historische verankering in democratie en culturele participatie." De Vlaamse Gemeenschap steunt haar cultuurbeleid volgens Madrane dan weer vooral op "de bevestiging van de identiteit en de verdediging van de taal."
Daarna wordt wel nog gezegd dat de twee gemeenschappen elkaar vinden in een "Brusselse identiteit", maar voor Ahmed Mouhssin kan de communautaire passage niet door de beugel. "Met deze beperkende visie toont minister Madrane misprijzen en een gebrek aan respect voor het Vlaams cultuurbeleid", aldus Moussine. "Dit gaat in tegen de wil van de culturele actoren, maar ook van de parlementsleden die in het kader van het plan hebben gehamerd op het belang van respect voor en luisteren naar elkaar."
Mouhssin gaat Madrane volgende week interpelleren en vragen om de bewuste passage te schrappen uit de tekst.
Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.