MR: 'CD&V moet opstappen uit Brusselse regering'
Sinds CD&V de consensusnota van bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) begin januari heeft afgewezen, is de communautaire spanning ook in de Brusselse regering te snijden. Tot nu toe ging echter enkel staatssecretaris Doulkeridis (Ecolo) openlijk in debat met zijn collega Grouwels.
De liberale oppositie - voortgestuwd door het FDF - vond de tijd rijp om de onenigheid in de Gewestregering in de verf te zetten. "Mevrouw Grouwels wil geen verschillende behandeling tussen Vlamingen in Vlaanderen en Vlamingen in Brussel, maar ze accepteert de invoering van subnationaliteiten in Brussel," zei Gosuin maandag in het parlement.
In de redenering van de oppositieleider legt Grouwels door die stellingname het regeerakkoord en het octopusakkoord naast zich neer. Dat laatste is het akkoord tussen de acht meerderheidspartijen over de Brusselse constitutionele eisen. Daarin staat onder meer dat Brussel een volwaardig derde gewest moet worden. Conclusie van Gosuin: CD&V hoort niet langer thuis in de Brusselse regering. "Als een partij het niet langer eens is met het regeerakkoord, moet ze opstappen."
Picqué: "Je ne suis pas loin de rejoindre votre irritation"
Minister-president Charles Picqué (PS) gaf Gosuin gedeeltelijk gelijk, maar probeert de eenheid zoveel mogelijk te bewaren. "Je ne suis pas loin de rejoindre votre irritation," aldus Picqué. "Maar de werking van het Brussels Gewest verlammen door interne discussies is het grootste cadeau dat we kunnen doen aan de vijanden van ons Gewest." De minister-president had ook een niet mis te verstane waarschuwing in petto voor Grouwels. "Het zou vernederend zijn zich als Brussels minister voor te doen, als beslissingen over het leven van de Brusselaars worden genomen door parlementen en regeringen waarvan de meerderheid niet-Brusels is."
Grouwels kent de kritiek maar verdedigt in haar ogen enkel de Vlaamse verworvenheden in Brussel. "Men wil de autonomie van de Vlaamse gemeenschap in Brussel afschaffen en met de herinvoering van taalgemengde lijsten (zoals voorgesteld door Vande Lanotte, red.) terugkeren naar de onzalige agglomeratieverkiezingen van 1971. Het Brussels regeerakkoord en de octopus-nota van de vorige Brusselse regering voorzien helemaal niet in de herinvoering van tweetalige lijsten."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.