Catherine de Zegher, de directrice van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent, heeft de Gentse cultuurcommissie onwaarheden voorgeschoteld toen ze maandagavond ondervraagd werd over de omstreden Toporovski-collectie. De twee externe experten die ze opvoerde, hebben nooit de collectie onderzocht, zo schrijft De Standaard woensdag.
MSK-directeur liegt Gentse politici voor over onderzoek Toporovski
"Zes maanden lang heeft het museum onderzoek gedaan naar de collectie", zo verklaarde Catherine de Zegher maandagavond. "In die periode waren daar twee externe experten volop bij betrokken. Magdalena Dabrowski en Noemi Smolik waren zo enthousiast dat ze er een expositie mee wilden maken. Ik heb daar concepten van en kan u de documenten tonen."
'Geschandaliseerd'
Maar geen van beide specialisten bevestigt dat verhaal. "Ik heb nooit een vraag voor een expertise gekregen", zegt Noemi Smolik. "Ik heb de collectie pas voor het eerst gezien toen ze al geëxposeerd was in het museum. Ik had daar meteen twijfels bij."
Magdalena Dabrowski zegt zelfs dat ze "meer dan geschandaliseerd" is dat ze is opgevoerd als experte.
"Zij (de Zegher, red.) heeft me nooit over deze tentoonstelling ingelicht. Ze heeft me ook nooit een expertise gevraagd. Als ik deze collectie op 24 mei 2017 zag, dan is dat omdat een vriend me introduceerde bij de Toporovski's thuis. Het museum had zijn selectie toen al gemaakt."
Gepland museum in Dielegemkasteel
Een reeks internationale experten trekt de echtheid van de werken in twijfel.
Ze zijn eigendom van het Russische echtpaar Toporovski, dat in Brussel woont en de werken gaat schenken aan de Dielegemstichting, voor een nieuw museum dat in 2020 de deuren zou openen. Voorzitter van die stichting is Hervé Doyen (CDH), tevens burgemeester van Jette.
Lees meer over: Jette , Politiek , Expo , MSK , Toporovski , Igor Toporovski , Dielegem
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.