Een half jaar na de opening zit Muntpunt zonder geld. “De Vlaamse Gemeenschapscommissie komt haar financieel engagement niet na,” zeggen voorzitter en directeur in een opmerkelijke brief. De aankoop van boeken dreigt stil te vallen.
Muntpunt zonder geld: 'VGC komt financieel engagement niet na'
Toen Muntpunt op 6 september 2013 ingehuldigd werd, kwamen de ministeriële excellenties woorden van lof tekort, ook die van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Er was op geen euro gezien voor de renovatie en inrichting van het pand.
Amper zes maanden later is de sfeer omgeslagen. In een brief van 10 maart 2014, die een gunstige wind bij Brussel Deze Week deed belanden, slaan voorzitter van Muntpunt Gui Polspoel en algemeen directeur Ann Van Driessche alarm. De financiële toestand is dramatisch, zo blijkt uit de teneur van de brief. Niet omdat Muntpunt geconfronteerd wordt met onverwachte uitgaven, maar omdat het college van de VGC – en meer bepaald collegelid bevoegd voor Cultuur Bruno De Lille (Groen) – zijn engagementen niet nakomt.
Wat is er gebeurd? Muntpunt moest bij zijn installatie al kiezen voor een afgeslankt informaticaplan, waarvoor anderhalf miljoen euro werd uitgetrokken. De Vlaamse Gemeenschap en de VGC engageerden zich om elk 700.000 euro te betalen. De Vlaamse Gemeenschap betaalde netjes, de VGC besliste eenzijdig om maar 600.000 euro neer te tellen. Schrijven Polspoel en Van Driessche: “Het plan moest opnieuw bekeken worden, we moesten inleveren op kwaliteit.” Maar daar is het niet bij gebleven. Totnogtoe kwam er van de beloofde 600.000 maar 300.000 euro op de rekening van Muntpunt. Muntpunt wacht al maanden tevergeefs op een verklaring voor de inhouding. Een en ander heeft gevolgen voor de gebruikers van de bibliotheek: “Een aantal werken zijn niet uitgevoerd, waardoor de IT-infrastructuur onvoldoende is om een kwaliteitsvolle dienstverlening te verzekeren. Het raadplegen van online boeken werd on hold gezet.”
En er is meer. Muntpunt voelt zich bedot door de personeelsdotatie van de VGC. De bibliotheek heeft personeel moeten overnemen van de VGC, de Hoofdstedelijke Bibliotheek Brussel en Onthaal en Promotie Brussel (de voorlopers van Muntpunt), maar de volledige som die daarbij hoort is niet gevolgd. Muntpunt ontdekt dit nu pas. “De personeelsdotatie is niet transparant,” staat in de brief. Personeelskosten zijn er jaarlijks. Omdat 2013 een onvolledig jaar was, vraagt Muntpunt om 2014 als basis te nemen voor de personeelskosten. Nog meer dan de informaticainvesteringen hangen die als een zwaard van Damocles boven Muntpunt.
Bert Schreurs, kabinetschef van Bruno De Lille, wil niet inhoudelijk op de alarmkreet reageren: “Het college gaat de zaak bekijken. We leggen eerstdaags een afspraak vast met Muntpunt om een vergelijk te vinden.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.