Museum Moderne Kunst aan Ninoofsepoort?

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
02/02/2013
De federale overheid overweegt om het toekomstige Museum voor Moderne Kunst onder te brengen aan de Ninoofsepoort. Dat zou de wijk in volle heropleving een nieuwe boost geven.

Waar komt het museum voor Moderne Kunst? Een vraag waar de beheerders van de federale musea al een tijdje hun tanden op stukbijten. De sluiting eind januari 2011 van het Museum voor Moderne Kunst aan de Regentschapsstraat door directeur-generaal Michel Draguet maakte de vraag nog prangender.

Twee pistes waren al bekend: nieuwbouw in het Jubelpark enerzijds en verbouwing van het Dexia Art Center in hartje Brussel anderzijds. Nieuwe piste is die van een 3.000 vierkante meter groot terrein aan de Ninoofsepoort op de grens van Sint-Jans-Molenbeek en de stad Brussel.

Sterk gebaar
Ongeveer de helft van het terrein is eigendom van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), de andere helft van vastgoedontwikkelaar Besix Real Estate Development (Red). Eerder was gezegd dat op de percelen van de BGHM hoofzakelijk openbare huisvesting zou komen, voor de helft sociale woningen. Op het terrein van Besix, al jaren een plantenwildernis, zouden er vrije woningen en in mindere mate ook handelszaken en kantoren komen.

En nu duikt dus de idee op om daar het Museum voor Moderne Kunst op te trekken. "Een museum in de kanaalzone, die in volle ontwikkeling is, zou een belangrijke boost betekenen voor de wijk", zegt Philippe Mettens, hoofd van de federale overheidsdienst voor het Wetenschapsbeleid, aan brusselnieuws.be. "In die optie wordt een beroep gedaan op een architect met wereldfaam, die een sterk architecturaal gebaar moet stellen voor de wijk", aldus Mettens.

"Maar onze voorkeur gaat evenwel uit naar een locatie in de buurt van de bestaande musea", zegt Mettens. "Dus ofwel nabij het museum voor Schone Kunsten in de Regentschapsstraat ofwel nabij het Museum voor Kunst en Geschiedenis. Om logistieke redenen biedt dat heel wat voordelen".

Cité de la Musique
Andere piste is het Dexia Art Center in de Schildknaapsstraat, eigendom van de Stad Brussel. Het Dexia Art Center wordt sowieso de tijdelijke locatie van het museum voor moderne kunst, in afwachting van de nieuwbouw. Van zodra de Inspecteur van Financiën het licht op groen zet kan de aanbestedingsprocedure beginnen. De werken worden geraamd op 10 miljoen euro.

Maar die tijdelijke oplossing zou ook bestendigd kunnen worden. Maar dat wil Mettens liever niet, want de federale overheidsdienst Wetenschapsbeleid en Michel Draguet hebben andere plannen met het Dexia Art Center. Bedoeling is om er een Cité de la Musique van te maken, naar het voorbeeld van La Villette in Parijs. De collectie van het Muziekinstrumentenmsuem (MIM), dat nu in het Old Englandgebouw is gehuisvest, zou dan naar het Dexia Art Center verhuizen.

Mettens hoopt dat de tijdelijke intrek van het Museum voor Moderne Kunst in het Dexia Art Center zou snel mogelijk kan gebeuren. Wan dan komt er ten minste schot in de zaak.

De nieuwe staatssecretaris Philippe Courard (PS) voor het Wetenschapsbeleid, waaronder de federale musea vallen, heeft dus vele knopen door te hakken de komende maanden.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni