Formateur Jan Jambon (N-VA) op 30 september 2019 bij het onderhandeld akkoord voor de vorming van de Vlaamse Regering

| Formateur Jan Jambon (N-VA) bij de onderhandelingen van de Vlaamse regeringsvorming.

N-VA, CD&V en Open VLD bereiken akkoord over nieuwe Vlaamse regering

© Belga
30/09/2019
Updated: 30/09/2019 10.39u

127 dagen na de verkiezingen van 26 mei is er een akkoord over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Dat heeft formateur Jan Jambon maandagochtend rond iets voor half 8 aangekondigd. "Voor u staat een moe maar tevreden man."

N-VA, CD&V en Open Vld zaten sinds zondag 10 uur bij elkaar om te proberen een nieuwe Vlaamse regering op de been te brengen. De puur inhoudelijke punten zouden rond middernacht volledig zijn doorgepraat, zodat de drie zich voorbije nacht enkel nog over de begrotingstabel moesten buigen. In de entourage van formateur Jan Jambon wordt dat genuanceerd, omdat er als gevolg van de begrotingsgesprekken toch nog aanpassingen aan de inhoud kunnen gebeuren. De onderhandelaars zullen deze ochtend hun akkoord voorstellen.

Iets voor half 8 was er dan witte rook. Er is een akkoord over een nieuwe Vlaamse regering, bevestigde Jambon. "We zijn eruit geraakt: we hebben een akkoord." Een lijvig akkoord, volgens Jambon, de reden waarom het ook allemaal wat langer duurde. Om 12 uur geven de onderhandelaars meer uitleg over de inhoud op een persconferentie, wellicht in het Errerahuis in Brussel. Een akkoord over de verdeling van de ministerportefeuilles is er nog niet.De minister portefeuilles zijn nog niet verdeeld. Daarover zal later op de dag gecommuniceerd worden.

Regeerakkoord

Op de volledige inhoud van het regeerakkoord is het dus nog even wachten, in de loop van het weekend lekte hier en daar wel al wat uit. Jambon mikt op een begrotingsevenwicht in 2021. Of er daarbij naast de Oosterweelverbinding nog andere investeringen buiten de begrotingsdoelstelling worden gehouden.

De lat voor nieuwkomers zou hoger komen te liggen: elke inburgeraar moet een traject met resultaatsverbintenissen afleggen. Aan het einde volgt een burgerschapstest. Wie niet slaagt, zou beboet worden. Maar het opleggen van die boete zou in de onderhandelingen gesneuveld zijn. Wél zullen inburgeraars die niet slagen, zelf moeten betalen voor het herexamen. Volgens de startnota van informateur Bart De Wever zouden nieuwkomers pas na een wachttijd van zes maanden in aanmerking komen voor kinderbijslag. Die piste heeft het niet gehaald, is te horen in onderhandelingskringen.

Verder gaat de opkomstplicht voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen op de schop, zou de burgemeesterssjerp automatisch gaan naar de persoon met de meeste voorkeursstemmen van de grootste partij in de coalitie en zullen burgemeesters wellicht kunnen kiezen tussen een sjerp met Belgische driekleur, of een zwart-geel exemplaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni