N-VA is de grootste

Christophe Degreef, Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
05/12/2012
De N-VA is de grootste Vlaamse partij in Brussel, zo blijkt uit een analyse van de jongste gemeenteraadsverkiezingen. Dat kan belangrijke gevolgen hebben voor de gewestverkiezingen in 2014.

D e N-VA kwam op in tien van de negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze deed dat op eigen kracht, dus niet samen met Franstalige partijen. Die keuze leverde de partij 11.577 stemmen op. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er ongeveer 55.000 Vlaamse kiezers. De N-VA spreekt met andere woorden in de helft van de gemeenten maar liefst een vijfde van het Vlaams electoraat aan.

De N-VA is hiermee meteen de grootste Vlaamse partij in Brussel, ten minste, als we vergelijken met de gewestverkiezingen van 2009. Dat is de enige verkiezing waarmee vandaag vergeleken kan worden omdat bijna alle Nederlandstaligen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op Frans- of tweetalige lijsten stonden.

In 2009 haalde Open VLD 11.957 stemmen. Dat is méér dan de N-VA vandaag bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar de N-VA kwam dan ook maar in tien gemeenten op. Er kan redelijkerwijs aangenomen worden dat de N-VA in de andere negen gemeenten ook tien tot twintig procent van de Vlaamse stemmen zou halen. SP.A haalde 10.085 stemmen in 2009, CD&V 7.696 stemmen.

In 2014 zijn er nieuwe verkiezingen. Als de N-VA dan ook de grootste partij wordt, is ze een goede kandidaat om in de Brusselse regering te zetelen. Die wordt immers per taalgroep apart gevormd. Franstaligen kunnen daartegen geen veto stellen. De andere Vlaamse partijen kunnen uiteraard wel een coalitie zonder de N-VA op de been brengen.

Bij de klassieke partijen blijkt er onrust te heersen over een scenario waarbij de N-VA veruit de meeste zetels behaalt. De klassieke Vlaamse partijen in Brussel zijn een stuk 'verbrusseld', deels uit noodzaak omdat ze moeten samenwerken met de Franstaligen. Dat kan de Vlaamse coalitievorming in Brussel danig bemoeilijken.

Hoe een samenwerking met een Vlaams-nationalistische partij zal verlopen, hangt ook af van het debat dat binnen de N-VA zelf plaatsvindt. Kijkt de N-VA vooral richting Vlaanderen en haar voorzitter Bart De Wever, of vindt de partij een eigen Brusselse modus vivendi? Wie in 2014 de lijst trekt, is alleszins nog niet zeker. Kanshebbers zijn senator Karl Vanlouwe en Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni