Niet de Brusselse regering, maar wel de federale N-VA-minister Jan Jambon heeft de bevoegdheid om de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain (Défi) te schorsen omdat hij de taalwetgeving schendt. Dat zegt Vlaams Belang, als reactie op een voorstel van N-VA in Brussel. Specialist Daniel Buyle geeft alvast Vlaams Belang geen ongelijk, maar voegt eraan toe: “Zoals zo vaak is iedereen bevoegd en niemand verantwoordelijk.”
N-VA en Vlaams Belang in de clinch over kwestie-Maingain
Liesbeth Dhaene (N-VA) kondigde dinsdag aan dat ze de Brusselse regering oproept om Maingain voor drie maanden te schorsen als burgemeester, omdat hij de taalwetgeving niet respecteert. In Sint-Lambrechts-Woluwe verschijnt immers nog altijd een eentalig Frans informatieblad, wat in strijd is met de taalwet.
Maar de Brusselse regering is helemaal niet bevoegd om Maingain te schorsen, zegt Vlaams Belang. Volgens de partij is het enkel minister van Binnenlandse Zaken (én partijgenoot van Dhaene) Jan Jambon (N-VA) die dat kan. Het Vlaams Belang baseert zich daarvoor op het antwoord van Jambon op een parlementaire vraag rond een ander thema. “In Vlaanderen en Wallonië ligt de rechtsmacht om het tuchtstelsel toe te passen bij de regering. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Nieuwe Gemeentewet, artikel 82) betreft het echter een uitzondering en blijft de verantwoordelijkheid in handen van de Koning”, zo citeert Vlaams Belang.
Alle wapens in handen
“Het Vlaams Belang is verheugd dat de N-VA actie wil laten ondernemen tegen Maingain en zijn onwettige Vlamingenhaterij. Ik stel echter vast dat de N-VA gemakshalve op de verkeerde deur aanklopt”, zegt Brussels parlementslid Dominiek Lootens (Vlaams Belang). “Als het de N-VA echt menens is om eindelijk op te treden tegen Maingain, dan heeft die partij daar dus zelf alle wapens voor in handen.”
Vlaams Belang heeft zeker een punt, vindt voormalig griffier van de Vlaamse Gemeenschapscommissie Daniel Buyle: “De taalwet is een federale wet, en dus is de controle en sanctionering in principe ook federaal. Een zware inbreuk op de taalwet kan aanzien worden als een manifeste inbreuk op de openbare orde, en dus heeft Jambon zeker de bevoegdheid om in te grijpen.”
Toch zou ook de Brusselse regering iets kunnen doen: “Ze is als voogdijregering bevoegd over de Brusselse gemeenten en haar burgemeester. Zeker omdat de burgemeester sinds de laatste stappen in de staatshervorming niet meer door de federale overheid benoemd worden, maar wel door de regionale overheden”, vervolgt Buyle. Hij noemt het een typisch Brussels probleem: “Iedereen is bevoegd, en tegelijkertijd is niemand verantwoordelijk.”
Dhaene zelf vindt alleszins niet dat ze fout zit: "De Brusselse regering kan Maingain wel degelijk schorsen voor drie maanden en zelfs afzetten", zegt ze in een reactie. "Dat Vlaams Belang een initiatief afbreekt dat de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, Olivier Maingain, tot de orde roept voor zijn onwettig beleid ten aanzien van zijn Nederlandstalige inwoners, is ronduit triest. Zeggen dat de Brusselse regering geen verantwoordelijkheid draagt voor het niet-respecteren van de taalwet door Brusselse burgemeesters, is koren op de molen van minister-president Vervoort (PS), die consequent weigert zijn toezicht uit te oefenen."
'Tuchtprocedure is belachelijk'
In het Brussels parlement liet Vervoort al verstaan dat er geen grote stappen verwacht moeten worden: “Een tuchtprocedure tegen de heer Maingain is belachelijk”, zei hij in de commissie Binnenlandse Zaken. “Wij kunnen ons nuttiger bezig houden in het belang van de Brusselaars. Wat de naleving van de taalwetten betreft, zou ik ook graag zien dat die in de randgemeenten loopt zoals het hoort, maar dat is een andere discussie.”
Vervoort liet wel verstaan dat de volgende begroting van Sint-Lambrechts-Woluwe mogelijk niet goedgekeurd wordt als de eentalige verspreiding van het gemeenteblad niet wordt stopgezet. N-VA en Vlaams Belang waren alvast niet onder de indruk van dat voornemen. Vervoort heeft immers de begroting van 2015 van de gemeente wel gewoon goedgekeurd.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.