De tijdelijke slachtvloeren in Brussel zijn onwettig. Dat blijkt volgens de N-VA uit een advies van de Raad van State. Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) houdt er een andere lezing van het advies op na, en blijft bij haar standpunt dat de tijdelijke slachtplaatsen nodig zijn, want anders dreigen veel slachtingen illegaal thuis te gebeuren.
N-VA: 'Tijdelijke slachtplaatsen zijn onwettig'
Lees ook: 300 mensen in mars tegen slachthuizen
In Vlaanderen is onverdoofd slachten op tijdelijke slachtplaatsen voor het Offerfeest sinds dit jaar verboden, op initiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Zijn partijgenote en Brussels parlementslid Liesbet Dhaene vindt dat Brussel het Vlaamse voorbeeld zou moeten volgen.
In Brussel zijn tijdelijke slachtplaatsen nog altijd toegelaten. Debaets heeft wel beslist om offeraars verplicht een opleiding te laten volgen, gericht op het verlichten van de stress en het lijden van de dieren.
Maar volgens Dhaene heeft de Raad van State de Brusselse ordonnantie onwettig verklaard. Een Europese verordening stelt immers dat onverdoofd slachten alleen plaats mag vinden in een slachthuis.
Volgens Dhaene moet Debaets haar regelgeving wel aanpassen, anders volgen er juridische problemen. “Iedereen die de tijdelijke slachtvloeren in Brussel aanvecht bij de rechtbank, zal op zijn sokken gelijk krijgen”, aldus Dhaene.
Debaets zelf denkt daar heel anders over. Volgens haar zegt het advies van de Raad van State enkel iets over de opleiding aan de offeraars. Debaets wil die verplicht maken, maar aangezien die opleiding in erkende slachthuizen niet verplicht kan worden, kan dat volgens de Raad ook niet op tijdelijke slachtplaatsen.
Toch houdt Debaets vast aan de opleiding, in samenwerking met de gemeente en de Moslimexecutieve. Die opleidingen vinden plaats in juli, augustus en september en worden gegeven door dierenartsen van het slachthuis van Anderlecht.
De tijdelijke slachtplaatsen verbieden is volgens Debaets nog niet mogelijk. In Brussel is er maar één erkend slachthuis, dat in Anderlecht. En dat is te weinig om te voldoen aan de massale vraag voor het Offerfeest. Vorig jaar werden tijdens het offerfeest 1.144 schapen en geiten geslacht in het slachthuis van Anderlecht, en 1.566 schapen en geiten op de tijdelijke slachtvloeren van Brussel-Stad, Sint-Jans-Molenbeek en Schaarbeek.
De opleiding voor offeraars is volgens Debaets een tussenstap. Volgend jaar wil ze een structurele oplossing. “Ik kies voor een dialoog en niet voor het organiseren van de chaos met een terugkeer naar illegale slachtingen thuis met een groter dierenleed”, zegt Debaets in een persbericht.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.