Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) haalt woensdag fel uit naar de informatiedoorstroming vanuit Nederland in het kader van de fipronilbesmetting in de eiersector. België heeft meer dan een maand op gevraagde info moeten wachten, zegt hij op basis van het rapport van het FAVV. Sterker nog, Nederland trof eind 2016 al sporen aan van fipronil in eieren.
'Nederland wist eind 2016 al van fipronil in eieren'
Ducarme is aan het woord in de Kamercommissie Economie en Landbouw, die in spoedzitting bijeengekomen is over de eiercrisis. Volgens Ducarme moesten de Belgische autoriteiten herhaaldelijk om de klantenlijst vragen van het verdachte Nederlandse bedrijf "CF". "Dat betekent dat het FAVV niet vroeger een precieze perimeter kon vastleggen."
Ducarme baseert zich op het rapport van het FAVV. Volgens dat rapport heeft het FAVV een eerste formele vraag aan Nederland overgemaakt op 19 juni, nadat vastgesteld werd dat de besmetting met fipronil afkomstig was uit Nederlandse bedrijven.
Het FAVV kreeg op die vraag – “ondanks herhaald aandringen” – geen antwoord. Ook op een officiële vraag daterend van 6 juli via het antifraude-platform, dat beheerd wordt door Europese instanties, werd geen gehoor gegeven. Het was pas nadat het onderzoek werd overgenomen door een Belgische onderzoeksrechter dat Nederland de Belgische klantenlijst van het verdachte Nederlandse bedrijf doorspeelde.
'Nederland was eind 2016 al op de hoogte'
Het FAVV vindt het “opvallend” dat op hun vragen aan Nederland geen antwoord kwam, omdat uit nota’s blijkt dat “Nederland al vanaf einde 2016 op de hoogte was van de problematiek van fipronil en het gebruik ervan in de Nederlandse pluimveesector en op legbedrijven in het bijzonder.”
Het rapport concludeert dan ook “dat er inderdaad verschillende problemen zijn vastgesteld bij het beheer van dit dossier en met name de problemen met het Nederlandse laboratorium, het niet vrijgeven van essentiële informatie door de Nederlandse overheid en de beperkingen wat betreft de communicatie.”
'Een maand verloren'
Voor minister van Landbouw Ducarme is het dan ook duidelijk: "We hebben een maand verloren. Zoiets is toch niet mogelijk? Nederland is de grootste exporteur van eieren ter wereld”, zei Ducarme in de speciaal bijeengeroepen spoedvergadering in de Kamercommissie Economie en Landbouw woensdagochtend.
Toch rijzen er ook nog steeds vragen over de communicatie van het FAVV zelf. In haar rapport wijst het agentschap er meermaals op dat het gebonden was door het geheim van het lopende gerechtelijk onderzoek. “In het kader van het gerechtelijk onderzoek, dat nog volop liep en waarbinnen nog verschillende onderzoeksdaden gepland waren, werd door de onderzoeksrechter uitdrukkelijk gevraagd om geen andere informatie dan de maatregelen voor de volksgezondheid te verspreiden”, klinkt het.
Maar met die verklaring nemen veel commissieleden geen vrede. Ook minister Ducarme zelf stelt zich vragen bij het feit dat toenmalig minister van Landbouw Willy Borsus (MR) pas een maand na de feiten op de hoogte werd gesteld en bij het gebrek aan transparantie van het agentschap.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.