Niemand plaatst nog zonnepanelen
Lees ook: 600.000 m2 zonnepanelen tegen 2020
Na de stormloop op de subsidiepot voor zonnepanelen draaide minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) eind 2009 de kraan dicht. Alleen bij passiefbouw worden nog premies voor fotovoltaïsche zonnepanelen toegekend. De gevolgen lieten zich raden. De investeringen vielen volledig stil: er is sinds januari 2010 geen enkele grote fotovoltaïsche installatie in het Brusselse gewest geplaatst.
Dat was niet de bedoeling. Er is veel kritiek op fotovoltaïsche zonnepanelen - het is niet de efficiëntste vorm van duurzame energie, ze zijn duur -, maar als het Brussels Gewest de uitstoot van CO2 naar beneden wil halen via hernieuwbare energiebronnen, dan zal het hoe dan ook een beroep op zonne-energie moeten doen. Windmolens zijn bijvoorbeeld geen optie in een stedelijke omgeving.
Vandaag liggen er om en bij de 30.000 vierkante meter zonnecellen op de Brusselse daken. Minister Huytebroeck wil dat tegen 2020 optrekken tot 600.000. Dat moet 63 gigawattuur opleveren, vergelijkbaar met het stroomverbruik van 25.000 gezinnen. Het Brussels Gewest mikt daarbij (ook) op industriële complexen met uitgestrekte daken. Die formule heeft het bijkomende voordeel dat de opgewekte energie direct wordt opgenomen en niet in het elektriciteitsnet moet worden geïnjecteerd, wat op een zonnige dag capaciteitsproblemen kan opleveren.
Zonnefilm
Prémaman, gespecialiseerd in uitzet voor kinderen en zwangere vrouwen, heeft anderhalf jaar geleden enkele honderdduizenden euro's geïnvesteerd in vijfduizend vierkante meter zonnecellen op het dak van zijn distributiecentrum in Haren. Daarmee wordt een derde van het elektriciteitsverbruik van Prémaman gerealiseerd.
Aangezien het gebouw deels in een lichtmetalen constructie is opgetrokken, waren klassieke zonnepanelen niet mogelijk: die zijn te zwaar. Er werd daarom een witte roofing gelegd (om voor koelte te zorgen in het gebouw), waarop een dunne film zonnecellen is gelijmd. Het is een nieuwe technologie die nog niet helemaal op punt staat. Zo is de rentabiliteit van de zonnecellen niet optimaal en is er veel oppervlakte nodig.
Prémaman is een van de weinige bedrijven in Brussel met zonnecellen. Een groot verschil is dat met Vlaanderen, waar de mega-installaties de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. Dat verklaart tussen haakjes ook waarom er in Brussel, anders dan in Vlaanderen, geen probleem is met exorbitante toeslagen op de elektriciteitsfactuur van de gewone man. De Brusselaar betaalt amper 0,60 euro per jaar voor de productie van fotovoltaïsche energie.
Huytebroeck nam eind mei, in samenspraak met de sector van installateurs van zonnepanelen, een maatregel die de investeringen in zonne-energie een nieuw elan moet geven. Er is niet gekozen voor een royaal premiestelsel, wel voor aanmoediging via groenestroomcertificaten. Huytebroeck: "We zullen elk jaar bepalen hoeveel GSC's we voor de opgewekte stroom toekennen. De opbrengst daarvan moet de investeerder in staat stellen om na zeven jaar zijn investering eruit te halen." Om de jaarlijkse hoeveelheid GSC's te bepalen, laat Brugel, de regulator, zich leiden door marktcriteria. De nieuwe regeling is van toepassing op alle installaties die vanaf 1 juli in gebruik worden genomen. Op 1 oktober zal Huytebroeck bekendmaken hoeveel GSC's per geproduceerd megawattuur toegekend zullen worden in 2012.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.