Nota Vande Lanotte: Ex-kartel vs rest

© brusselnieuws.be
05/01/2011
N-VA heeft fundamentele opmerkingen bij de nota van bemiddelaar Vande Lanotte. Ook CD&V vraagt een bijsturing, alvorens verder te onderhandelen. SP.A, Groen!, Ecolo, PS en CDH willen verder onderhandelen met de nota als vertrekpunt.

Na Groen! dinsdagavond zei SP.A woensdag volmondig ja tegen de nota van partijgenoot Vande Lanotte. "Je kan altijd nog proberen om de lat nog wat hoger te liggen maar de sterkte zit in het compromis," zegt kamerlid en Vilvoords schepen Hans Bonte. "Belangrijk is dat B-H-V voor altijd gesplitst wordt. Halle-Vilvoorde wordt samengevoegd met Leuven waardoor de kieskring zoals overal samenvalt met de provinciale grenzen. In die optiek is het een duidelijke en propere oplossing voor een vervelend probleem dat al tientallen jaren aansleept."

"Het Brusselse luik mocht van ons veel verder gaan maar klaarblijkelijk was er geen wil rond de onderhandelingstafel om een echte hervorming door te voeren," zegt Brussels parlementslid Elke Roex (SP.A). "Het is nu aan ons Brusselaars om daar werk van te maken. Minister-president Charles Picqué moet zijn belofte nakomen en een politieke werkgroep oprichten om tot een interne staatshervorming te komen. Er zijn veel zaken die we binnen Brussel kunnen regelen. We zijn het aan de federale onderhandelaars verschuldigd om dat ook effectief te doen."

De Franstalige groenen van Ecolo reageerden ook positief, en willen verder onderhandelen met de nota-Vande Lanotte als vertrekpunt. Ze willen tijdens de onderhandeling wel een aantal punten kunnen uitklaren en ze vragen duidelijkheid over de financieringswet.

Ook CDH en PS zien onderhandelingen op basis van de nota zitten, al voorzien de twee partijen ook amendementen.

Bijsturing
De fundamentele kritiek kwam er van CD&V en N-VA. CD&V vroeg in de loop van woensdagavond bijsturing van de nota op enkele essentiële punten, alvorens verder te onderhandelen. De partij gaat onder andere niet akkoord met het hoofdstuk over Brussel, omdat de hoofdstad in de komende staatshervorming te veel als volwaardig derde gewest zou kunnen beschouwd worden.

"De nota moet op een aantal vlakken worden bijgestuurd," zegt Michel Doomst, burgemeester van Gooik. "Er wordt gesproken over een verdere regionalisering van bevoegdheden maar de samenhang in enkele domeinen zoals gezondheidszorg en justitie is nog vrij zwak. We vinden ook dat Brussel iets te veel wordt losgehaakt van Vlaanderen en te nadrukkelijk als apart gewest naar voor geschoven. Wat B-H-V betreft zien we wel perspectieven naar een oplossing maar we willen toch nog enkele verduidelijkingen."

N-VA reageerde als laatste aan Vlaamse kant. De partij heeft fundamentele opmerkingen over de inhoud van de nota en wil die overmaken aan de bemiddelaar en de andere partijen om na te gaan of ze aanvaardbaar zijn. Onder andere de tweetalige lijsten in Brussel vormen een struikelblok. "We hebben dat in het verleden gekend," zegt N-VA-senator Karl Vanlouwe. "Op zulke lijsten komen dan valse Vlamingen te staan. Het systeem zoals het nu werkt is volgens ons een goed systeem."

SP.A-voorzitster Caroline Gennez liet al weten dat de reactie van N-VA voor haar betekent dat de onderhandelingen mislukt zijn. Ook Groen-voorzitter Wouter Van Besien vreest dat de voormalige kartelpartners de stekker uit de bemiddelingspoging van Vande Lanotte hebben getrokken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni