115 miljoen euro, dat is de financiële put die de coronapandemie bij de 19 Brusselse gemeentes heeft gecreëerd. De begroting van veel lokale besturen loopt daardoor vertraging op. Normaal wordt die rond de eindejaarsperiode ingediend. Ook burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) heeft zijn begroting nog niet rond. Hij wil alvast niet weten van belastingverhogingen.
Ondanks coronakosten (nog) geen hogere belastingen in Brussel-Stad
De gevolgen van de coronapandemie laten de Brusselse gemeentes achter met een financiële kater. Door dalende inkomsten moeten ze op zoek naar andere middelen om de kas te spijzen, want lokale besturen mogen in Brussel geen structureel begrotingstekort hebben.
Gemeentes hebben twee mogelijkheden om inkomsten te verwerven: de aanvullende belasting op de personenbelasting en de onroerende voorheffing op woningen en gronden.
'Geen verhoogde onroerende voorheffing of aanvullende belasting'
Evere, Jette en Sint-Lambrechts-Woluwe verhoogden dit jaar al de onroerende voorheffing. Brussel-Stad wacht voorlopig nog met eventuele belastingverhogingen. “Ik wil de onroerende voorheffing en de aanvullende belasting op de personenbelasting niet verhogen,” zegt Close aan La Libre Belgique. “We wachten 2023 af, dit jaar is een overgangsjaar.”
Volgens de burgemeester noteert de begroting van de gemeentekas een verlies van 12 miljoen euro door de coronapandemie. “Maar is dit structureel? We varen niet blind, maar alleszins wel met één oog,” stelt Close, die geen verdere voorspellingen durft te maken. “Hoe en wanneer worden de horeca, het toerisme en de economie weer aangezwengeld? En wat zal de impact zijn voor de OCMW’s?”
Telewerk en stijgende energieprijzen
Het blijft koffiedik kijken. De toekomstige financiële balans van de gemeente ziet er voorlopig niet goed uit. Allereerst is er de impact van het thuiswerken: “Door het telewerk verliezen we inkomsten uit de onroerende voorheffing op kantoorgebouwen die leegstaan. Hoeveel dat zal zijn is moeilijk te voorspellen. Maar zelfs als we de kantoren vervangen door woningen, levert dat minder belastinginkomsten op,” legt Close de vinger op de wonde.
Daarnaast zijn er de stijgende energieprijzen en de historische schulden van de stad. “Ik weet niet hoe we het hoofd boven water zullen houden,” erkent de burgemeester.
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Samenleving , corona , begroting , schulden , gemeentebelastingen , onroerende voorheffing , coronacrisis , Philippe Close