Er blijft onduidelijkheid bestaan over het lot van de Nederlandstalige jeugdwerking in Sint-Lambrechts-Woluwe. Het jeugdhuis dat al zestig jaar opereert in Villa Montald vreest volgend jaar zonder locatie te vallen. Volgens schepen Xavier Liénart (LB) is er geen vuiltje aan de lucht, maar gemeenteraadslid Kurt Deswert (Open Vld) zegt dat de ruimte voor Nederlandstalige initiatieven wordt ingeperkt.
Onduidelijkheid rond lot jeugdhuis in Villa Montald: 'Nederlandstalige werking ingeperkt'
De toekomst van de Nederlandstalige jeugdwerking in Villa Montald staat al een tijdje onder druk. De aanhoudende verkrotting van het gebouw (met een ontploffing als culminatie) en de moeizame relatie met het gemeentebestuur hebben ervoor gezorgd dat de moed de vrijwilligers achter de jeugdwerking in de schoenen zinkt.
Nu vreest jeugdhuis De Schakel, dat in Villa Montald zetelt, vanaf halverwege volgend jaar uit het gebouw te moeten. “Terwijl de infrastructuur en veiligheid achteruit blijven gaan, hebben we in juni vernomen dat de overeenkomst met de organisaties in het gebouw afloopt op 30 juni 2024,” klinkt het bij Daniel Maes, een van de stuwende krachten achter jeugdhuis De Schakel. Het is onduidelijk of het jeugdhuis na het verlopen van de overeenkomst nog mag blijven.
De jeugdwerking kan op weinig steun rekenen van het gemeentebestuur, zegt Maes. Vragen over het toekomstperspectief worden volgens hem afgewimpeld. “Er lopen onderhandelingen met de gemeente en de Vlaamse Gemeenschapscommissie om een verlengd verblijf mogelijk te maken, maar veel horen we daar momenteel niet van. Wij moeten tegen het einde van dit jaar weten waar we aan toe zijn.”
‘Nederlandstalige initiatieven ingeperkt’
Gemeenteraadslid Kurt Deswert (Open Vld) klaagt de gang van zaken aan. “De verrotting van het gebouw en de moeizame communicatie met de gemeente hebben veel vrijwilligers al gedemotiveerd,” zegt Deswert. “Als er ook nog op zoek moet worden gegaan naar een nieuwe locatie, zal dat allesbehalve evident worden.”
Dat het Nederlandstalige jeugdhuis aan zijn lot overgelaten zou worden is geen toeval, vervolgt hij. Volgens hem past het in een trend in Sint-Lambrechts-Woluwe: “Aan het einde van de vorige legislatuur werd de Nederlandstalige wijkafdeling van de Prins Boudewijnschool gesloten. Volgend jaar verhuist de school voor buitengewoon onderwijs (Klim Op) naar Sint-Pieters-Woluwe. Het grafiekatelier gaat over naar de Franstalige Ecole Princesse Paola. En dan heb je de situatie met Villa Montald.”
“Kortom”, concludeert hij: “De (fysieke) ruimte voor Nederlandstalige initiatieven wordt stevig ingeperkt op relatief korte tijd.”
‘Niets verandert’
De gemeente zou volgens Deswert in de nabije toekomst werken aan een inventaris van alle actieve organisaties in de drie gebouwen. De activiteiten zijn er immers uitgebreid: in het gebouw huizen intussen onder meer huiswerkklassen, dans- en theaterrepetities, een weefatelier, een fotografiestudio en yoga- en tapdanslessen. Na inventarisatie bepaalt de gemeente dan wie al dan niet kan blijven.
Opvallend: de lokale Nederlandstalige schepen Xavier Liénart claimt dat de toekomst van de jeugdwerking wel degelijk verzekerd is. “In feite verandert er niets, behalve dat het beheer van het gebouw vanaf juni in handen komt van de gemeente,” zegt Liénart aan BRUZZ. “De verhuur aan verenigingen zal langs de gemeente moeten passeren, maar de activiteiten zullen kunnen blijven voortbestaan.”
Deswert reageert kritisch en vreest dat de toekomst van de Nederlandsetalige jeugdwerking in Villa Montald helemaal niet zo zeker is als de schepen wil doen uitschijnen. “In de gemeenteraad heeft burgemeester Maingain (Défi) duidelijk gemaakt dat de verenigingen die nu geen plaats hebben in de Maison des Assocations – Franstalige verenigingen dus – straks een plek zullen krijgen in Villa Montald. Aangezien die met veel meer zijn, ga je in de praktijk dus al snel naar een feitelijke verdringing van de Nederlandstalige ateliers die daar zitten.”
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Politiek