Ontslag Francken gevraagd na bezoek feest ex-VMO’er

© brusselnieuws.be
14/10/2014

Zowel PS, SP.A, PVDA als Ecolo vragen het ontslag van kersvers staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die was aanwezig op een feest ter ere van Bob Maes, oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie.

Het feest ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Bob Maes vond plaats in het gemeentehuis van Zaventem. Maes werd daar ook benoemd tot ere-voorzitter van de Zaventemse afdeling van de N-VA. Onder meer Vlaams minister Ben Weyts, kersvers staatssecretaris Theo Francken en Vlaams parlementslid voor Brussel Karl Vanlouwe waren aanwezig.

Een aanwezigheid die niet door de beugel kan, klinkt bij de Brusselse socialistische en extreemlinkse politici. Zowel PS, SP.A, als PVDA/PTB vragen het ontslag van Francken. PS’er Yves Goldstein, kabinetschef van Brussels minister-president Rudi Vervoort, vindt het bezoek van Francken “degoutant”. Brussels schepen en parlementslid Karine Lalieux (PS) zal later dinsdag in het parlement het ontslag van Francken vragen.

Ondertussen heeft ook Ecolo zich aangesloten bij de oproep. "Hiermee toont Francken dat hij het niet waard is om zijn federale functie uit te oefenen", zegt Ecolo-covoorzitter Olivier Deleuze.

Francken zelf ziet geen probleem in het bezoek. "Het was een officiële viering in aanwezigheid van de Zaventemse burgemeester Francis Vermeiren (Open VLD) op het gemeentehuis", zegt Francken, die spreekt van een "heksenjacht tegen een 90-jarige".

Maes is geen onbesproken figuur. Hij was als jongere en tijdens WO II lid van het Vlaams Nationaal Verbond (VNV), een Vlaams-nationalistische en volgens sommigen fascistische organisatie. Hij zat na de bevrijding een jaar in voorlopige hechtenis, maar werd niet veroordeeld. Hij raakte wel voor 20 jaar zijn burgerrechten kwijt.

Maes richtte in 1950 de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO) op. Van 1958 tot 1963 was die officieel verbonden aan de Volksunie. In 1970 kwam het in Laken tot een confrontatie tussen plakploegen van het VMO en het FDF. De VMO’ers sloegen daarbij een FDF-militant in elkaar. De man overleed even later aan een hartinfarct.

Het oorspronkelijke VMO werd door Maes ontbonden in 1971, maar daarna opnieuw opgericht door ex-leden onder de naam Vlaamse Militanten Orde. In zijn nieuwe vorm was de organisatie uitgesproken extreemrechts en raakte ze betrokken bij verschillende gewelddadige vechtpartijen.

Maes zelf was van 1971 tot 1985 senator voor de Volksunie. Tussen 1972 en 1986 zat hij ook in de Zaventemse gemeenteraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni