Na het Vlaams Parlement en de Kamer schaft ook het Brussels Parlement de gunstige pensioenregeling af. Politici die in het Brusselse halfrond gezeteld hebben, konden het pensioenplafond overschrijden. Die regel wordt nu geschrapt, na overleg met de voorzitter van de pensioenkas, de voorzitter van het Brussels Parlement en de betrokken diensten.
Ook Brussels Parlement schaft gunstige pensioenregeling af
Net als in het Vlaams Parlement en in de Kamer brachten de PVDA en de PTB gisteren aan het licht dat ook Brusselse volksvertegenwoordigers de wet Wijninckx kunnen omzeilen. Die wet uit 1978 legt vast hoeveel een pensioen maximaal mag bedragen. Het gaat vandaag om 93.760 euro bruto per jaar. Brusselse parlementsleden die ook elders, bijvoorbeeld in de privésector, een stevig pensioen opgebouwd hebben, konden het pensioenplafond overschrijden.
“Wanneer de som van hun parlementair pensioen in combinatie met eventuele privépensioenen dat plafond overstijgt, wordt het pensioen dat ze door het parlement uitbetaald krijgen verlaagd,” legde Françoise Desmedt, Brussels parlementslid voor de PTB, gisteren uit.
Alleen werd twintig procent van het parlementaire pensioen niet meegerekend bij een cumul van verschillende pensioenen, omdat ze beschouwd werd als rente. Daardoor was het, net als in de andere parlementen van dit land, mogelijk om het Wijninckx-plafond te overschrijden, met een gelijkaardige regeling als in het Vlaams Parlement. In het Brussels Parlement heeft een dertigtal ex-leden hier aanspraak op kunnen maken.
Regel afgeschaft
Brussels Parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) zat vandaag samen met Eric Tomas (PS), de voorzitter van Pensioenkas van het Brussels Parlement. “Tijdens de vergadering die vandaag plaatsvond, vroeg parlementsvoorzitter Rachid Madrane de voorzitter van de pensioenkas het mechanisme dat het pensioen opsplitst in een pensioen en een rente op te heffen, om te voorkomen dat door een combinatie van beroepsactiviteiten en dus pensioenen het Wijninckx-plafond zou worden overschreden,” zegt zijn woordvoerster.
Niets nieuws
Op zich is de pensioenregeling voor Brusselse parlementsleden niets nieuws. Het mechanisme waarbij het pensioen wordt opgesplitst in een pensioen en een rente, staat al sinds 1991 in het reglement van de pensioenkas voor Brusselse parlementsleden.
"Als je het reglement leest, lijkt het alsof je het Wijninckx-plafond niet kan overschrijden, maar als je het vademecum erbij neemt, wordt dat wel duidelijk," zegt Brussels parlementslid Jan Busselen (PVDA).
Hij vroeg Madrane gisteren op Twitter waarom de parlementsvoorzitter nog geen initiatief genomen heeft om de regeling af te schaffen na de heisa in het Vlaams Parlement en de Kamer. Daarop antwoordde Madrane dat PVDA sinds 2019 zelf vertegenwoordigd is in de raad van bestuur van de pensioenkas.
"Ja, ik zetel in de raad van bestuur, maar de vergaderingen zijn heel erg technisch," zegt Youssef Handichi (PTB) daarop. "Het gaat er over de gezondheid van financiële instellingen en rentevoeten. Het reglement wordt er niet besproken." Dat veel parlementsleden niet op de hoogte zijn, kan Brussels parlementslid Hilde Sabbe geloven. "We hadden het die eerste maanden te druk met het verschil te leren tussen een vraag om uitleg en een interpellatie , hoe je een ordonnantie voorbereidt en hoe je in vredesnaam de weg vond in het labyrint dat het Brussels Parlement is," schrijft ze op Facebook.
Morgen stond sowieso een vergadering gepland van de raad van bestuur van de pensioenkas van het Brussels Parlement. Daar zal de beslissing om de gunstige pensioenregeling af te schaffen in principe bevestigd worden, want politieke weerstand is er niet. "Ik heb de vraag of de regeling (waarbij het Wijninckx-plafond overschreden kan worden, red.) ook in het Brussels Parlement van toepassing is eerder deze week gesteld, maar daar heb ik nog geen antwoord op gekregen," zegt Mathias Vanden Borre (N-VA). "Als het klopt, moet die afgeschaft worden."
Lees meer over: Brussel , Politiek , pensioenregeling