Ondertekening overeenkomst Neo 1 consortium Unibail-Rodamco

Naast de stads-vzw Gial en overheidsbedrijf Brinfin werkt ook Neo, het stadsvernieuwingsproject van de Stad Brussel en het Brussels Gewest, op vaste basis met dure consultants. Dat is nochtans verboden. De facturen gaan tot 27.000 euro per maand.

Neo werkt nog altijd met langdurige consultancy-overeenkomsten, vijf om precies te zijn. Dat schrijft De Morgen.

De krant kreeg een factuur in handen van een ingenieur die voor november 2016 via zijn bvba 27.225 euro aan Neo heeft gefactureerd. De factuur verwijst naar een prestatieovereenkomst die bestaat sinds augustus 2012, toen met EXCS, de voorloper van Neo. Het gaat dus om een langdurige consultancy-opdracht.

"De vennootschapsovereenkomsten zijn in 2014 inderdaad overgezet op Neo, op aanraden van juristen", zegt Henri Dineur, CEO van Neo aan De Morgen. Meer dan vijf jaar factureert Tominside elke maand hetzelfde bedrag, wat eveneens wijst op een landurige consultancy-opdracht. Ook drie andere ingenieurs en een juriste factureren maandelijks via een vennootschap. De bedragen variëren, maar liggen boven 15.700 euro per maand.

Onwettig

Zelfs Neo-medeoprichter Paul Delesenne factureerde elke maand via de vennootschap van zijn vrouw. Omdat Delesenne niet alleen in Neo zat, maar ook een bekend vastgoedmakelaar is, rezen in het verleden al vermoedens van belangenconflicten.

De langdurige consultancycontracten bij Neo lijken bovendien onwettig. Volgens de ordonnantie die Neo mogelijk maakte "moet er aan de personeelsbehoeften van Neo worden voldaan door personeel aan te werven via arbeidsovereenkomsten."

Geen controle

In de raad van bestuur van Neo zetelen de meerderheidspartijen van het gewest en de stad. Zowel minister-president Vervoort (PS) als minister van Begroting Vanhengel (Open VLD) hebben een regeringscommissaris bij Neo, die de naleving van de ordonnantie moet controleren.

"Het Rekenhof geeft ons tot juli om ons in regel te stellen, wat we ook gaan doen."

Henri Dineur, CEO Neo

Toch kwamen de consultancy-opdrachten pas voor het eerst naar boven toen het Rekenhof eind 2017 misbruik vaststelde met kredietkaarten en onkosten bij Neo. Het Rekenhof zag ook voor 240.000 euro aan consultancy-opdrachten in de boeken staan, waarvoor nooit een openbare aanbesteding is georganiseerd.

"Het Rekenhof geeft ons tot juli om ons in regel te stellen, wat we ook gaan doen", zegt CEO Henri Dineur. Een van de vijf consultants is sinds kort alvast in dienst na een openbare aanbesteding. Die persoon werkte daarvoor al bij Neo, als gedetacheerde ambtenaar van de stad Brussel.

Neo is een project met een shoppingcenter, 590 woningen en heel wat recreatie. Totale kostprijs: 1 miljard euro. "Daar heb je nu eenmaal duurdere profielen voor nodig", zegt Dineur.

Trekkers van het Neo-project Philippe Close (PS) en Vervoort wensten niet te reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Neo , consultants , Henri Dineur , Paul Delesenne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni