De meerderheid in het Brussels Parlement is maandagavond ingegaan op de vraag van de oppositie om de bespreking van de ordonnanties die de volmachtenbesluiten die de regering nam tijdens de eerste golf van de coronacrisis met een week uit te stellen. De oppositie stelde dat het weekend onvoldoende tijd was om alles grondig te analyseren.
Oppositie krijgt week uitstel voor debat over bekrachtiging volmachtbesluiten
Parlementsvoorzitter Rachid Madrane, die ook de commissie Algemene Zaken voorzit, stelde als compromis voor om de algemene bespreking te starten en volgende week de werkzaamheden af te ronden en te stemmen. Tegen woensdag kunnen er nog schriftelijke vragen ingestuurd worden aan de bevoegde regeringsleden. Die kunnen dan in de commissie van volgende week maandag beantwoord worden.
De ordonnanties, één voor de materies van het Brussels Gewest (46 besluiten) en één voor de bevoegdheden van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (11 besluiten), moeten op 4 december door de plenaire vergadering goedgekeurd worden om tegen 19 december in het Belgisch Staatsblad te kunnen gepubliceerd worden. Zoniet worden alle volmachtbesluiten nietig verklaard.
'Gebrek aan respect'
De fractieleidsters van de oppositie, Alexia Bertrand (MR), Cieltje Van Achter (N-VA) en Celine Frémault (CDH) wezen erop dat ze pas vrijdagnamiddag op de hoogte gesteld werden dat de bespreking van de ontwerpen van ordonnanties in commissie maandagnamiddag zou plaatsvinden.
De besluiten zelf waren niet bij de ontwerpen toegevoegd zodat de medewerkers die nog moesten opzoeken. Ook al kregen ze zaterdag de lijst van de besluiten, de oppositieleiders vonden dat 48 uur onvoldoende was voor een grondige analyse. "Het gaat over de bekrachtiging van besluiten die zes maanden geleden zijn genomen. Die zijn in bulk aan ons overgemaakt", zei Van Achter. "Dat document (de lijst met de besluiten, red.) had drie maanden geleden op ons bureau kunnen liggen." Zij had het over een "gebrek aan respect."
'Alsof de besluiten al waren goedgekeurd'
Bertrand wees erop dat alles in één commissie behandeld wordt, terwijl in het Waals Parlement de afzonderlijke bevoegde commissies het debat over de bekrachtiging konden voeren. Voor Van Achter was het belangrijk dat elk besluit bekeken zou worden op hun fiscale implicatie. Ze merkte ook dat de Raad van State een rapport van de Inspectie Financiën vraagt. "Bij een uitstel van de bespreking met een week zou er daar dan nog tijd zijn", suggereerde de N-VA'ster. Ook Frémault drong aan op meer tijd voor het onderzoeken van de besluiten.
"Ik stel vast dat de goedkeuring van de volmachtbesluiten voor de Brusselse regering slechts een formaliteit is", aldus Bertrand nog, die daarin ook gevolgd werd door PVDA/PTB. "Jullie beperken ons werk tot het indrukken van enkele knoppen, alsof de besluiten al waren goedgekeurd", zei PTB-parlementslid Luc Vancauwenberge.
In een eerdere versie van het artikel stond dat de oppositie geen week uitstel had gekregen voor het debat, maar dit was gebaseerd op een fout bericht van Belga. Dat bericht was verschenen wanneer de commissie nog bezig was en de beslissing tot uitstel kwam pas erna tot stand.
Lees meer over: Brussel , Politiek , volmachten , Brusselse regering , Brussels Parlement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.