Organisatoren van een evenement kunnen binnenkort bij de Vlaamse overheid een voorschot aanvragen om investeringen te doen en bestellingen te plaatsen. De maatregel moet de evenementensector, die heel hard te lijden heeft onder de coronacrisis, ondersteunen. Dat deelt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) vrijdag mee.
Organisatoren van evenementen kunnen voorschot aanvragen
De evenementensector ligt bijna volledig stil sinds 13 maart 2020. Het blijft ook met de versoepelingen die aangekondigd werden moeilijk om grote evenementen op poten te zetten. Om organisatoren te stimuleren investeringen te doen in onzekere tijden en een event of evenementenreeks te organiseren, kunnen ze een voorschot aanvragen bij de Vlaamse overheid. De bedoeling is dat het voorschot binnen de drie maanden na het evenement terugbetaald wordt.
Als het evenement niet mag plaatsvinden door maatregelen die nog niet gekend waren bij de aanvraag, maar wel gerelateerd aan COVID-19, dan moeten de niet-recupereerbare kosten niet worden terugbetaald. Het voorschot mag maximaal 60 procent van de totale kost van het event zijn, met een maximum van 800.000 euro. Administratieve overheden komen niet in aanmerking voor deze ondersteuningsmaatregel.
Innovatie in harmonie
In september komt er een oproep voor evenementen tot eind dit jaar. In oktober volgt dan nog een oproep voor de events in 2021. Heel wat mensen in de evenementensector zijn vandaag tijdelijk werkloos. Vrijdag was er samen met VDAB en de evenementensector overleg om te zoeken naar manieren om tijdelijk werklozen toch aan het werk te zetten of een opleiding te laten volgen.
Minister Crevits wil tenslotte ook innovatie inzetten om de sector te ondersteunen. Zo krijgen de World Choir Games - het wereldkampioenschap voor koren zeg maar - 50.000 euro om via virtuele weg koren samen te laten zingen via 'Choirboxes' en zo repetities en optredens te organiseren. Vlaanderen zou die World Choir Games dit jaar organiseren, maar dat is door de coronacrisis uitgesteld naar volgend jaar.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Economie , evenementensector , sound of silence
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.