Didier Gosuin (Défi) is zijn goesting in de politiek verloren, zegt hij in een interview met krant La Libre. De voormalige Brusselse minister en huidige burgemeester van Oudergem hekelt de beslissingen die op federaal en gewestelijk niveau werden genomen om de coronacrisis aan te pakken. "Ik ben erg ongerust."
Oud-minister Didier Gosuin spaart kritiek niet: 'Er is tegen ons gelogen'
Gosuin (69) vertelt aan La Libre dat hij zijn zin om aan politiek te doen is verloren tijdens en door de coronacrisis. "Ik moet immers vaststellen dat we absoluut niets hebben geleerd uit deze crisis. Na de laatste oorlog kenden we een grote democratiseringsgolf. Vrouwen kregen stemrecht, we hebben de sociale zekerheid en andere grote hervormingen werden in- en doorgevoerd."
"Met de huidige crisis hadden we kunnen hopen op een reorganisatie van de gezondheidszorg. Iedereen mag nu wel zeggen dat de zesde staatshervorming een stommiteit was, maar als we het programma van de Vivaldi-regering erop naslaan, blijkt dat de meerderheidspartijen de sociale zekerheid verder willen ontrafelen," vervolgt Gosuin. "Bovendien zagen we tijdens de crisis allerlei complottheorieën de kop opsteken."
"Ik zie de strategie van de politiek hier niet in. Elke dag die voorbijgaat zie ik signalen die me vertellen dat we niet in de goede richting gaan. Als ik de goesting in de politiek verloren ben, is het omdat ik er veel van had verwacht."
Ontslag
Nog niet zo lang geleden was Didier Gosuin als Brussels minister zelf verantwoordelijk voor onder meer Gezondheidsbeleid. "Als ik tijdens de crisis minister was geweest, zou ik me nog ongemakkelijker hebben gevoeld tegenover de burger dan ik nu al ben. Ik zou me immers medeplichtig voelen aan alles wat fout is gelopen," klinkt het.
"Wat er in de woonzorgcentra gebeurde, is pure horror. Ik heb directrices zien huilen omdat patiënten in het ziekenhuis werden geweigerd, terwijl ministers zeiden dat ze de situatie onder controle hadden. Dat was helemaal niet het geval. Als ik in de plaats van minister Alain Maron (Ecolo) was geweest, geloof ik dat ik ontslag had genomen, omdat ik dergelijke tegenstrijdige standpunten niet had kunnen verdedigen."
"Ik heb als burgemeester mijn politie moeten bevelen om de bevolking te verbieden op straat te stoppen, en ouderen om op bankjes te zitten. Men heeft de burgemeesters verplicht om tegenstrijdige rollen op te nemen. Dat is me erg slecht bevallen, omdat men ons zaken heeft verteld die niet strookten met de wetenschappelijke waarheid. Er is tegen ons gelogen."
Gosuin geeft aan dat hij het burgemeesterschap van Oudergem nog voor het einde van zijn mandaat in 2024 zal afstaan aan de jongere generatie. "Maar dat heeft niets te maken met mijn ontgoocheling in de politiek van vandaag. Die beslissing nam ik al vóór de crisis," aldus Gosuin.
Lees meer over: Brussel , Oudergem , Politiek , Didier Gosuin , Défi , Alain Maron , aanpak coronacrisis