Vandaag buigen de verschillende regeringen in ons land zich op het Overlegcomité opnieuw over de coronamaatregelen. Op de agenda staan mogelijke versoepelingen voor de horeca, de uitbreiding van de coronapas naar kleinere evenementen en de planning voor een uitfasering van de federale crisisfase.
Overlegcomité buigt zich over coronapas voor kleinere evenementen en versoepeling horeca
Het was minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) die maandag in Terzake al verschillende ballonnetjes opliet over wat te verwachten nu vrijdag de federale regering en de deelstaten opnieuw rond de tafel zitten over de coronanamaatregelen vanaf 1 september. Vandenbroucke zei er onder meer dat een deel van de geldende regels herbebeken kunnen worden.
De minister haalde het sluitingsuur van de horeca aan, net als de beperking op het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen. Hoe het dan verder moet met maatregelen als mondmaskers, afstand houden of het maximale aantal personen op café of restaurant, is nog onduidelijk. Vandenbroucke pleitte wat dat betreft om vooral in te zetten op ventilatie.
Het coronacommissariaat overhandigde overigens vorig weekend nog zijn aanbevelingen daarvoor aan de regering. Ook coronacommissaris Pedro Facon is er voorstander van om sterk in te zetten op ventilatie. Wat het nachtleven betreft, is er nog veel onduidelijkheid. Volgens bronnen van De Standaard kan een heropening pas vanaf 1 oktober.
Covid Safe Ticket
Een ander voorstel dat vrijdag op de tafel ligt van de ministers is dat om het Covid Safe Ticket uit te breiden naar kleinere evenementen. Dat CST kan momenteel pas gebruikt worden voor evenementen met meer dan 1.500 aanwezigen, zoals bijvoorbeeld concerten, voetbalmatchen en festivals.
CD&V en Vooruit lieten eerder al weten voorstander te zijn om dat uit te breiden naar kleinere evenementen. De liberalen en groenen toonden zich echter koele minnaars van zo'n uitbreiding en vrezen de evolutie naar "een pasjesmaatschappij". Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet zich in die richting uit en zei dat hij voorstander is van een de CST voor evenementen waar ticketcontrole is, maar niet bij trouwfeesten, in winkels en in de horeca.
De cultuur- en evenementen sector hoopt alvast dat na het Overlegcomité de deuren wagenwijd open kunnen en legde daarvoor al een voorstel op tafel voor versoepelingen binnen de cultuursector. De ondergrens voor het aantal toegelaten bezoekers zou daarbij verlagen van 1.500 naar 200 binnen en 400 buiten, op voorwaarde dat die een Covid Safe Ticket hebben.
Federale fase
Jambon pleitte er afgelopen weekend ook voor om een streep te trekken onder de federale crisisfase en wil dat Vlaanderen opnieuw de regie in handen neemt. Die federale crisisfase werd aan het begin van de coronapandemie nog afgekondigd door premier Sophie Wilmès. Als die afloopt komen de provinciegouverneurs en gemeentebesturen aan zet, met als gevolg mogelijk en lappendeken van maatregelen.
Vandenbroucke waarschuwde daarom om niet te snel te gaan. "We moeten niet wachten op het einde van de federale fase om meer vrijheid te geven", zei hij eerder daarover. Mogelijk komt er dus een gedifferentieerde aanpak per gewest.
Dat gebeurde eerder deze week al voor de aanpak in de scholen bij het begin van het schooljaar op 1 september. In Vlaanderen en Wallonië versoepelen de regels wat de mondmaskerplicht betreft. Voor Brussel echter, dat met een bijzonder lage vaccinatiegraad kampt, blijven de mondmaskerregels dezelfde als aan het einde van vorig schooljaar. Brussel heeft de laagste vaccinatiegraad van West-Europa en het aantal coronagevallen zit hier door de deltavariant weer in de lift.
Het Overlegcomité zit vanaf 14 uur samen in het Egmontpaleis in Brussel.
Lees meer over: Brussel , Politiek , overlegcomité