P-Praat: om 'indignado' van te worden

© Brussel Deze Week
26/10/2011
We hebben vorige week misschien iets te hard de draak gestoken met de Indignados, de ‘verontwaardigde’ medeburgers die protesteren tegen het financiële systeem en zijn ontsporingen. Om te temperen trakteren we u graag op een stukje uit 'Deze bloedende stad' van de Brit Alex Preston, het verhaal van de financiële crisis van 2008 door de ogen van een aan zichzelf twijfelende Londense trader.

De man loopt naar zijn werk en treft een antikapitalistische betoging van twee man. "Ik voelde minachting voor hen allebei, analyseerde toen die minachting en zag in dat ik jaloers was op hun onvermogen om te integreren in de wereld van hard werken en commercie. Ik was jaloers op hun onvoorwaardelijke betrokkenheid bij een zaak en stelde me voor hoe ze die avond naar huis zouden gaan voor een maaltijd die bestond uit linzen, vergezeld van goedkope wijn en eerlijke conversatie, voorafgaand aan een uur energieke, serieuze seks." Aanlokkelijk, niet?

Behoorlijk indignado wordt raadslid in de Vlaamse Gemeenschapscommissie Paul De Ridder (N-VA) dan weer van rotte vis. Of wat dacht u van volgende metafoor? "Wat nu geserveerd wordt, is geen vette vis, maar een afgeknabbelde visgraat waar hier en daar nog een halfrot brokje aan hangt. Wie een dergelijk 'gerecht' naar binnen werkt, weet dat hij met een lege maag achterblijft. Daarenboven ligt het voor de hand dat hij op korte termijn een ernstige besmetting dreigt op te lopen." Het gaat over het onlangs bereikte communautaire akkoord.

Om zelf indignado van te worden: de Brusselse regering duldt geen pottenkijkers, zo blijkt uit een mondelinge vraag van parlementslid Barbara Trachte (Ecolo). Volgens minister-president Charles Picqué (PS) zou het openbaar maken van de notulen en de agenda van de minister­raden slecht zijn voor 'de sereniteit van het debat'. De burger kan gebruikmaken van de wet op Openbaarheid van Bestuur, behalve wanneer de belangen van de overheid, de privacy en de openbare orde in gevaar zijn. In mensentaal: u kunt haast nooit een document opvragen, tenzij u over veel tijd en doorzettingsvermogen beschikt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni