Volgens de nieuwste politieke barometer zou de PS vandaag de meeste stemmen halen in Brussel. De tendens is wel dalend bij de socialisten, die de hete adem van de MR in hun nek voelen. Onderin maakt de extreem-linkse PTB/PVDA een sprong voorwaarts.
Peiling: PS en MR nek aan nek, PTB in opmars
Voor de politici zijn de laatste honderd dagen aangebroken voor de verkiezingen van 25 mei. Tijd om nog eens te peilen naar de kiesintenties vonden De Morgen, Le Soir en RTL.
In Brussel zou de PS de grootste blijven met iets meer dan 21 procent van de kiesintenties. Dat is wel minder dan in vorige peilingen en een serieus verlies in vergelijking met de federale verkiezingen van 2010 toen de socialisten nog ruim 27 procent van de stemmen haalden.
De Franstalige liberalen van de MR zouden 20 procent halen. Dat is meer dan in de vorige barometer, maar een stuk minder dan in de meeste peilingen van de voorbije jaren en komt ook niet in de buurt van hun verkiezingsresultaat in 2010 (26 procent).
Na de twee tenoren volgt een achtervolgende groep met CDH, FDF en Ecolo. Die laatste twee blijven net onder de 10 procent en boeren licht achteruit, de eerste klimt net boven de 10 procent.
Het is echter extreem-links dat de meest opmerkelijke vooruitgang laat optekenen. PTB-PVDA komt uit op 6,8 procent, terwijl de formatie in voorgaande peilingen altijd ruim onder de 5 procent zat.
Open VLD en SP.A voor N-VA
Aan Nederlandstalige kant is er een goede score voor Open VLD (4,3 procent) en op enige afstand SP.A (2,9 procent). N-VA doet het met 2,6 procent slechter dan bij vorige barometers. Een jaar geleden piekten de Vlaams-nationalisten op 3,5 procent. Groen gaat licht vooruit (2,5 procent). CD&V verliest verder terrein (0,8 procent) en houdt nog maar net het Vlaams Belang (0,7 procent) achter zich.
De peiling is afgenomen door Ipsos bij iets meer dan 500 mensen. De foutenmarge voor een percentage van 50 procent bedraagt 4,3 procent. Vooral bij de Nederlandstalige partijen in Brussel, met hun relatief klein aantal stemmers, toonden de peilingen zich in het verleden al erg onbetrouwbaar.
Brussel Kiest 2014
Lees meer over: Politiek , Brussel Kiest 2014
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.