Pascale Peraita reageert voor het eerst op de politieke storm rond haar persoon. "Ik voel me verkracht." Ze heeft het ook over haar band met Yvan Mayeur. "Wij zijn als broer en zus."
Peraita spreekt na aantijgingen: 'Verdien 4.500 netto'
Lees ook: Mayeur: 'Niets mis met loon Peraita'
De voorbije weken stormde het meermaals rond de vzw Samusocial. Eerst was er een kritisch rapport van de inspectie Financiën. Daarna was directrice Pascale Peraita (52) kop van jut omwille van haar loon. Dat zou bruto bijna 200.000 euro per jaar bedragen.
Maar dat cijfer is uit de lucht gegrepen zegt Peraita in Le Soir. "Ik ben mijn loonbriefjes gaan nakijken en gemiddeld verdien ik maandelijks 4.500 euro netto. Dat is het equivalent van een directeur in de Brusselse administratie en een correct loon volgens het Rekenhof."
"Of mag iemand die met mensen in moeilijkheden werkt, niet correct betaald worden?", vraagt Peraita zich af. "Moet de minister van Werk, verantwoordelijk voor zoveel werklozen, dan ook minder krijgen dan de minister van Economie?"
De premies die ze opstrijkt zijn volgens Peraita te verklaren door het seizoensgebonden werk. "In de winter werk ik veel meer dan in de zomer en het is goedkoper om me premies te geven dan mijn overuren uit te betalen. Ik werk dag en nacht en spendeer elke week makkelijk 70 tot 80 uur op het werk."
Bontmantel van 15 euro
Haar bontmantel heeft Peraita naar eigen zeggen gekocht voor 15 euro in een tweedehandswinkel en voor haar appartement betaalt ze maandelijks 1.100 euro. Ook de personeelsreis naar Spanje is volgens haar te verantwoorden want "goedkoper dan de Ardennen."
De heisa is voor Peraita een niet meer dan een politieke aanval, ingegeven door de verandering van meerderheid in de Stad Brussel. Het bewuste rapport was besteld door de ministers Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en het was vooral Joëlle Milquet (CDH) die van leer trok tegen Peraita.
"Ik begrijp niet waarom men zo ver is gegaan en men foute cijfers heeft geroepen", zegt Peraita. "Ik wil gerust discussiëren over concrete dossiers maar dit waren slagen onder de gordel. Ik voel me nog altijd geraakt. Ik heb kinderen en men heeft gefilmd voor mijn deur. Ik voel me verkracht."
Marionet van Mayeur
Mogelijk wilde de oppositie in de Stad Brussel via de aanval op Peraita en Samusocial toekomstig burgemeester Yvan Mayeur (PS) in discrediet brengen. Volgens kwatongen is Peraita immers een marionet van Mayeur.
"Er is veel jaloezie over mijn relatie met hem", zegt Peraita daarover. "Yvan kent me sinds ik zes jaar was. We woonden in Elsene en gingen naar dezelfde school, hetzelfde zwembad en hebben samen gestudeerd. Er is een affectieve band tussen ons, zoals tussen broer en zus. Niets anders. Maar ik ben van niemand de marionet."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.