Picqué pleit opnieuw voor herfinanciering gewest
Volgens Picqué is een herfinanciering nu des te meer nodig omdat Brussel, meer dan de andere gewesten, getroffen wordt door de vertraging van de economie. Dat zorgt voor een bijzonder moeilijke budgettaire situatie, onder meer door dalende fiscale inkomsten. Dat zorgde al voor een aanpassing van de begroting 2008 en de vooruitzichten voor 2009 zijn bovendien niet beter.
In zijn laatste beleidsjaar start de Brusselse regering dan ook niet meer met grote nieuwe projecten, maar zal ze zich focussen op de afwerking van lopende projecten. Want de regering zit krap bij kas, zegt Picqué. "We moeten eerlijk zijn en geen nieuwe initiatieven op gang brengen zonder geschikte middelen."
Voor grote infrastructuurwerken, zeker op het vlak van mobiliteit, rekent de Brusselse regering op de federale overheid.
Kritiek op de beleidsverklaring
Brussels parlementslid Jean-Luc Vanraes (Open VLD) reageerde positief op de beleidsverklaring. "De minister-president heeft het internationale luik onderlijnd. Er moet veel geïvesteerd worden op het vlak van woningkwaliteit en netheid. Dat is primordiaal voor de Europese hoofdstad."
Maar Marie-Paule Quix (Vl.Pro.) was niet onder de indruk. "Ik vond het weinig bezielend. Er is opnieuw de terechte vraag naar herfinanciering. maar hij vergeet er bij te vertellen dat er voorwaarden aan verbonden zijn."
Ook Adelheid Byttebier (Groen!) vond de beleidsverklaring te braaf. "Brussel is een internationale hoofdstad. Met een bevolking die of heel arm is, of heel rijk. Ik miste de drive om die samen te houden."
"Er zijn geen nieuwe ideeën, en er is geen keuze gemaakt of een beslissing genomen over een aantal thema's. Ik heb niets gehoord over de problemen met onderwijs en opleiding," zegt Didier Gosuin (FDF).
Ook de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen is teleurgesteld. De Bond vindt dat de Brusselse regering te weinig doet om de huurprijzen voor gezinswoningen betaalbaar te houden. Maar liefst 17 maatregelen over wonen uit het regeerakkoord van 2004 zijn niet uitgevoerd, en binnen 9 maanden zijn er alweer verkiezingen. "Met het bouwen van 5.000 woningen - die zijn trouwens nog niet gebouwd - kan je de huurprijzen niet doen dalen. Dus zoals in het regeringsakkoord stond, moet de regering nu optreden en referentieprijzen vastleggen, en proberen via fiscaliteit werk te maken van betaalbare huurprijzen. Niet alleen voor de lage maar ook voor de middelgrote inkomens in Brussel."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.