Portret van Jean De Hertog, nestor van de Vlaamse schepenen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
20/11/2009
Jean De Hertog (CD&V), schepen voor Handel en Economie en Vlaamse Aangelegenheden van de stad Brussel is met 71 jaar de nestor van de Vlaams-Brusselse schepenen, maar aan energie ontbreekt het hem niet. Integendeel. Een voorlopige balans.

Jean De Hertog werd in 2007 onverwacht schepen toen zijn partijgenoot Steven Vanackere minister werd. Hij was al schepen geweest in de eerste helft van de jaren 1990. Zijn stijl heeft hij niet veranderd. Die kan vandaag omschreven worden al ouderwetse degelijkheid. Zo begint hij niet elke zin met "ik", maar vaker met "samen met mijn collega-schepenen".

Jean De Hertog is schepen van Handel en Economie; geen sinecure in een stad die heel uiteenlopende handelscentra telt en razendsnel evolueert. Op zijn webstek staan zijn bevoegdheden gedetailleerd beschreven - het gaat van de jaarlijkse Zuidkermis over leurdersvergunningen tot markten zoals de "succesvolle biomarkt" - maar eigenlijk gaat het er vooral om in de handelswijken samen met Atrium (een gewestelijke vzw die de lokale handel moet bevorderen, red.) een nieuwe dynamiek teweeg te brengen.

De Hertog: "In de Dansaertstraat starten we volgend jaar een handelslabo op dat geïnteresseerde handelaars gaat aanraden om zich in het tweede deel van de Dansaertstraat te vestigen. Nu krijgen we geregeld klachten dat er geen doorstroming is (van de trendy handelszaken, red.) tot aan het kanaal."

Jean De Hertog is bijzonder tevreden dat de wijk rond de Grote Markt in de persoon van Didier Bourdouxhe eindelijk de lang verwachte Mister Unesco heeft. De Hertog: "Het regende klachten vanuit de wijk. Mister Unesco geeft advies en kan indien nodig een beroep doen op politie of beëdigde ambtenaren om te verbaliseren. Nu kunnen de handelaars ook niet meer zeggen dat ze niet wisten dat een bouwaanvraag nodig was voor bijvoorbeeld de verbreding van hun etalage. Bourdouxhe staat hen indien gewenst met raad en daad bij." De Hertog is ervan overtuigd dat de Unescozone eind 2010 op vlak van terrasaccomodaties en uithangbroden een meer herkenbaar en kwaliteitsvol karakter zal hebben. "In het centrum van Laken hangen al tientallen nieuwe lichtreclames."

Begeleiden is één zaak, straffen een andere. "We aarzelen niet om restaurants die over de schreef gaan en voorbijgangers ergerlijk blijven aanklampen, de zogenaamde raccolage, aan te pakken met een intrekken van de terrasvergunning. En de aanpak werkt. We hebben dit jaar al een vijftigtal vermaningen gestuurd, maar ook verboden voor langere tijd." En de verdere toekomst? De Hertog: "Ik hoop samen met mijn collega van Cultuur het Onze-Lieve-Vrouwvoorplein in Laken een nieuwe dynamiek te schenken. We moeten het kerkhof van Laken promoten zoals Parijs dat met Père Lachaise gedaan heeft."

Vlaamse Aangelegenheden
"Samenwerken is de boodschap," zegt De Hertog als hij Vlaamse Aangelegenheden toelicht. Met de Vlaamse Gemeenschap en de VGC, maar ook met de Franstaligen. De uitgestrektheid van de Stad Brussel noopt er ook toe om verder afgelegen wijken niet te vergeten. De Hertog haalt er zijn agenda bij: in maart organiseert Supervlieg Laken een kinderkunstenfestival. WAK 2010 biedt in april Harens lokaal talent een podium. En in het najaar slaan de Stad Brussel en Schaarbeek de handen in elkaar om culturele organisaties in de wijk zichtbaarder te maken.

En De Hertog besluit: "Tot 2008 was er geen overlegorgaan met het culturele veld. Nu is er de cultuurraad, waar socio-culturele organisaties en de kunstensector elkaar ontmoeten. Hun advies wordt als signaal naar het stadsbestuur zeer au sérieux genomen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni