Minister-president Rudi Vervoort (PS) zal nooit met de N-VA besturen, zo zei de Brusselse regeringsleider donderdag aan RTBF. De Vlaams-nationalisten laten zich niet bang maken door de uitlatingen van Vervoort. “PS is ongerust dat N-VA relevant wordt in Brussel.”
‘PS is bang dat N-VA relevant wordt in Brussel’
Volgens Vervoort hebben de Vlaams-nationalisten hun zinnen gezet op de hoofdstad. De minister-president ziet er een strategie in om de instellingen te blokkeren. Vervoort sluit een samenwerking met N-VA in het Gewest zelfs resoluut uit.
“In de dynamiek van de politiek zijn de woorden van Vervoort normaal”, aldus Brussels N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche bij BRUZZ. “De klassieke partijen, zoals de PS, reageren paniekerig, omdat N-VA met een stevig alternatief komt. Hun klassieke manier van politiek voeren, dreigt verstoord te worden.”
Verkiezingspraat
“PS staat voor laksisme, verspilling van belastinggeld, het verzamelen van postjes en het gebrek aan transparantie. Dat is net wat de N-VA wil veranderen. Brussel kan op een andere en veel betere manier bestuurd worden dan waar de PS de voorbije 20 jaar voor gestaan heeft”, gaat Van den Driesschie voort.
De vergelijking met de manier waarop Vlaams Belang twintig jaar geleden tewerk ging, begrijpt Van den Driessche niet. “Dat is gewoon een zwaktebod op vlak van argumentatie. N-VA is een democratische en inclusieve partij. Maar men maakt die vergelijking, omdat men geen betere argumenten heeft om te verklaren waarom ze niet met ons willen regeren.”
'Existentiële crisis'
Dat N-VA niet om Brussel zou geven, doet de Vlaams-nationalist af als verkiezingspraat. Vervoort waarschuwt voor een institutionele crisis als N-VA na de Gewestverkiezingen aan de macht komt.
“De PS moet zich eerder voorbereiden op een existentiële crisis”, kaatst Van den Driessche de bal terug. “Zodra blijkt dat Brussel veel beter bestuurd kan worden, zullen de PS-maskers afvallen.”
N-VA Evere
Opvallend: in zijn eigen gemeente hielp Vervoort de lokale N-VA-lijst nog aan de nodige handtekeningen om op te kunnen komen op 14 oktober. Oppositiepartij MR zag er een alliantie tussen Lijst van de Burgemeester (met regeringskopstukken Vervoort en Guy Vanhengel) en de N-VA in.
Hoewel de Vlaams-nationalisten in Evere slechts twee kandidaten verkiesbaar stellen, zou N-VA door het ontbreken van het Vlaams Belang hoog kunnen scoren. In 2012 haalde Vlaams extreem-rechts nog 7,41 procent van de stemmen.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Rudi Vervoort , Johan Van den Driessche , N-VA
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.