uplace-copyright-jasper-eyers02

Raad van State: ernstige bezwaren bij mobiliteitsvoorwaarden Uplace

© Belga
06/01/2016

De Raad van State heeft ernstige bezwaren bij de nieuwe ruimtelijke plannen van de Vlaamse regering rond het winkelcomplex Uplace, dat er in Machelen moet komen. De Raad heeft het moeilijk met de werkwijze die de regering hanteert. Die is 'niet bevorderlijk voor de rechtszekerheid'.

Volgens het advies, dat Belga kon inkijken, kan de regering kan niet zomaar zeggen dat er wordt teruggekeerd naar de oude plannen indien tegen eind 2017 niet aan twee mobiliteitsvoorwaarden is voldaan. Dat staat in het nieuwe GRUP voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel. In december nam de regering daarover een beslissing, waarmee de regering een nieuwe horde in het Uplace-dossier nam.

Dat GRUP omvat de nieuwe ruimtelijke plannen voor het veelbesproken winkelcentrum in Machelen. Nieuwigheid waren twee bijkomende mobiliteitsvoorwaarden. Als er tegen eind 2017 geen garanties zouden zijn voor het geplande GEN-station (Kerklaan) en een pendelbusverbinding van De Lijn dan treden de nieuwe ruimtelijke plannen niet in werking en valt men terug op de bestaande plannen.

Maar de Raad van State heeft bezwaren bij die werkwijze. Mobiliteitsvoorwaarden opleggen op zich is geen probleem, stelt het rechtscollege. Maar zeggen dat men zal terugkeren naar bestaande plannen indien de voorwaarden tegen eind 2017 niet vervuld zijn, vormt wel een probleem. Dat is namelijk strijdig met een bepaling in de Codex Ruimtelijke Ordening.

'Niet bevoegd'
"Uit die bepaling volgt dat een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan door de bekendmaking ervan van rechtswege in werking treedt na verloop van veertien dagen, en dat de Vlaamse Regering bijgevolg niet bevoegd is om in een stedenbouwkundig voorschrift te bepalen dat het plan, indien aan een in dat stedenbouwkundig voorschrift opgelegde voorwaarde niet is voldaan, niet in werking treedt", zo staat letterlijk in het advies.

De Raad van State heeft nog meer opmerkingen bij de gehanteerde werkwijze. Zo is het niet uitgesloten dat bepaalde onderdelen al wél voor eind 2017 in werking treden, maar nadien opnieuw "buiten werking treden" als niet aan de voorwaarden is voldaan. Verder noemt het hoogste administratieve rechtscollege de gebruikte methode "niet bevorderlijk voor de rechtszekerheid".

Het is afwachten hoe de Vlaamse regering zal reageren op het advies. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) geeft voorlopig geen commentaar op het advies.

'Komedie heeft lang genoeg geduurd'
"Uplace is tevreden met het volledige advies, gezien de gemaakte opmerkingen de beslissing van de Vlaamse regering nog zullen versterken en ze perfect oplosbaar zijn," laat het bedrijf weten in een persbericht.

"De Raad van State spreekt zich in het advies helemaal niet uit over het project Uplace an sich en al evenmin over de inhoud van het dossier, maar is over het algemeen positief over de oplossingen die worden geboden voor de volledige zonering van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB)", klinkt het nog.

De oppositiepartijen vragen dat de regering haar conclusies trekt uit dit advies. "De komedie rond Uplace heeft nu lang geduurd heeft", zegt de burgemeester van Leuven Louis Tobback (SP.A). "We zijn benieuwd of de Vlaamse regering nu eindelijk de enige mogelijke conclusie gaat trekken: dit project definitief afblazen", aldus Tobback. Leuven is al jarenlang een van de ferventste tegenstanders van dit winkelcomplex.

Ook Groen en het Vlaams Belang vragen dat de regering Uplace afserveert. SP.A en Groen hebben deze woensdagmiddag een actualiteitsdebat gevraagd in het Vlaams Parlement gevraagd, maar dat verzoek werd afgewezen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni