Saliha Raiss (one.brussels-Vooruit) heeft woensdagavond tijdens de gemeenteraad de eed afgelegd als nieuwe schepen in Sint-Jans-Molenbeek. Met dank aan een ongeziene wisselmeerderheid. De heisa zet druk op de coalitie, omdat meerderheidspartij MR tegen de aanstelling van de socialiste stemde. "Ik nodig MR-voorzitter Bouchez uit voor een koffie", reageerde Raiss na de stemming, "dan leert hij misschien de persoon achter de hoofddoek kennen".
Raiss is nieuwe schepen in Molenbeek, met dank aan de oppositie
Saliha Raiss (one.brussels-Vooruit) heeft woensdagavond tijdens de gemeenteraad mét hoofddoek de eed afgelegd als nieuwe schepen in Sint-Jans-Molenbeek.
Het had wat voeten in de aarde, maar Raiss volgt Jef Van Damme wel degelijk op als schepen van Openbare Werken, Gemeentelijke Eigendommen, Nederlandstalig Onderwijs en Nederlandstalige Kinderopvang.
Tijdens een uitzonderlijke zitting van de gemeenteraad kreeg de socialiste 20 van de 37 stemmen achter haar naam. Die kwamen uitzonderlijk uit de meerderheid én oppositie.
16 gemeenteraadsleden stemden tegen, één iemand onthield zich.
Meerderheidspartij MR tegen
De benoeming van Raiss als schepen was de afgelopen maanden hét topic in de lokale politiek in Molenbeek. “Die overdracht leek aanvankelijk geen probleem te gaan vormen. Totdat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zich begon te moeien", zei een Molenbeekse oppositiestem eerder vandaag aan BRUZZ.
Dat gemeenteraadslid liet voor de stemming, net als zowat de voltallige Molenbeekse oppositie, weten op het groene knopje te zullen duwen – misschien meer een symbolische stem tégen de MR dan vóór de aanstelling van Saliha Raiss.
Ook lokaal PS-voorzitter Khalil Boufraquech wond er in aanloop naar de stemming geen doekjes om: "Het is verschrikkelijk hoe de voorzitter van de MR de mandatarissen van zijn partij bedreigt. Ofwel stemmen ze tegen de benoeming van Saliha Raiss ofwel worden ze uit de partij gezet."
'Karakter'
Voor de socialisten is Raiss hoe dan ook de ideale naam om Jef Van Damme op te volgen, die de lokale politiek na bijna twintig jaar heeft ingeruild voor een job als leidend ambtenaar bij de VGC.
Raiss is gepokt en gemazeld in het Brusselse openbare leven: ze combineert een plek in de Molenbeekse politiek met bestuurszitjes bij onder andere de MIVB en de Brusselse Huisvestingsmaatschappij. Raiss is ook actief bij RWDM Girls en werkte een decennium voor Brussels parlementslid Fouad Ahidar, waar ze haar uren vooral sleet aan huisvesting.
“Raiss is iemand die zich vastbijt in dossiers en niet snel van haar standpunt afwijkt”, aldus Ahidar aan BRUZZ. “Ze strijdt met karakter voor haar ideeën, maar kan zich natuurlijk ook neerleggen bij afwijkende meningen.”
Over haar aanstelling als schepen lopen de meningen binnen de paarse Molenbeekse coalitie alvast uiteen. De reden: de hoofddoek die Raiss draagt.
“Bouchez heeft de lokale MR-afdeling opgepookt om zich volop tegen Raiss te kanten, gewoon om er nationaal munt uit te slaan. Betreurenswaardig, want de Molenbekenaar heeft er niets aan: die heeft vooral nood aan schepenen die aan het werk gaan, zeker op het vlak van onderwijs”, zegt Dirk De Block (PVDA). "Die schepen blokkeren is dus onverantwoordelijk."
"Dit zoveelste voorbeeld toont aan hoezeer de MR de geplogenheden van een meerderheid niet respecteert"
Koffie met Bouchez
"Polemiek is niet mijn ding", zei Raiss na afloop van haar eedaflegging. "Daarom heb ik mij de laatste maanden op de achtergrond gehouden. De Molenbekenaren verdienen beter dan politieke spelletjes want de uitdagingen zijn al groot genoeg.”
De kersverse schepen, geboren en getogen in de Molenbeekse Maritiemwijk, nodigde MR-voorzitter Bouchez overigens nog uit om samen een koffie te gaan drinken. “Dan leert hij misschien de persoon achter de hoofddoek kennen.”
Afwezigen
Dat de Franstalige liberalen – deel van de coalitie in Molenbeek – zo fel hamerden op het neutraliteitsprincipe, heeft de aanstelling van de Vooruit-politica niet per se in de weg gestaan, zo blijkt nu.
Khadija Zamouri, gemeenteraadslid voor Open VLD, heeft haar steun voor Raiss uitgesproken. En dankzij de stemmen van verschillende oppositieleden bij onder andere PVDA/PTB en Molenbeek Anders heeft ze alsnog een meerderheid achter haar naam kunnen scharen.
‘Zware politieke gevolgen’
Al heeft Raiss de eed afgelegd, de wisselmeerderheid zet de Molenbeekse coalitie hoe dan ook onder druk.
Zo gaf burgemeester Catherine Moureaux (PS) al aan dat de lokale socialistische familie bij een gebrek aan steun voor Raiss zou bekijken hoe het verder moet met de Molenbeekse meerderheid. Het wordt afwachten hoe het gemeentebestuur zich door het komende jaar, met verkiezingen in aantocht, zal banen.
PS-fractieleider in de Molenbeekse gemeenteraad, Khalil Boufraquech, spreekt alvast klare taal na de tegenkanting van de MR.
“Dit zoveelste voorbeeld toont aan hoezeer de MR de geplogenheden van een meerderheid niet respecteert. Er is nog niets beslist voor een coalitie na 2024. We zullen uiteraard rekening houden met wat de Molenbeekse kiezer wil, maar het is duidelijk dat de houding van de liberalen zware politieke gevolgen zal hebben voor onze gemeente.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek