Rand: Nederlandstalige partijen stabiel
Vives, een Vlaamsgezind instituut verbonden aan de K.U. Leuven, onderzocht de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen tussen 1976 en 2006. Daaruit blijkt dat het aandeel stemmen voor Nederlandstalige partijen in de 19 Brusselse randgemeenten al die tijd min of meer gelijk is gebleven. Gemiddeld driekwart van de kiezers stemde op een Nederlandstalige lijst.
Het aandeel voor de Franstalige partijen steeg van 15 procent naar 20 procent. De tweetalige lijsten verloren overal. Zij kregen uiteindelijk nog 5 procent van de stemmen achter zich.
Faciliteitengemeenten
Vives analyseerde ook het verschil tussen de zes faciliteitengemeenten en de rest van de Rand. In de zes faciliteitengemeenten ziet het onderzoekscentrum een stijging van het aandeel stemmen voor Franstalige lijsten. Die haalden in 1976 een kleine 30 procent van de stemmen. In 2006 was dat aandeel verdubbeld tot 60 procent. Nederlandstalige en tweetalige lijsten daalden beiden van ongeveer 35 procent naar zo'n 20 procent.
In de dertien overige gemeenten bleven de Nederlandstalige partijen stabiel rond 85 procent, de Franstalige rond 12 procent. Uitzondering is Sint-Pieters-Leeuw, waar de Franstalige lijsten 20 procent van de stemmen binnenhaalden. In de overige gemeenten van de Rand wonnen de Franstalige lijsten over de jaren maximaal vijf procent. In Beersel, Tervuren en Zaventem is er wel sprake van een stijgende evolutie.
Vives stelt nu voor om te onderzoeken of communautaire spanningen het stemgedrag van de Franstalige kiezer in de Rand beïnvloeden. "Een assertief Vlaams beleid kan er toe leiden dat de Franstaligen zich geviseerd voelen, waardoor de electorale Franstaligheid toeneemt," luidt het. Anderzijds lijken er volgens Vives ook gemeenten te zijn waar Franstaligen er niet voor opteren om voor een Franstalige lijst te stemmen. Ook dat verdient volgens het instituut extra onderzoek.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.