"De nieuwe federale veiligheidsmaatregelen zijn het resultaat van politieke overlevingsstrijd", stelt Hans Bonte (Vooruit) zondag in reactie op de maatregelen die de regering-De Croo zaterdagavond aankondigde en die een aanslag zoals vorige maandag in Brussel moeten helpen voorkomen.
Randgemeenten Brussel kritisch voor maatregelen: 'Niet gebaat met steekvlampolitiek'
De burgemeester van Vilvoorde en tevens voorzitter van Toekomstforum Halle-Vilvoorde, een veiligheidssamenwerking tussen de 33 randgemeenten van Brussel, vreest een leegloop uit de rand om Brusselse posities te vullen. Bonte vraagt opnieuw om de herinvoering van het federale Kanaalplan.
In een kritisch bericht is Bonte ervan overtuigd dat er niet effectief gezocht is naar structurele oplossingen voor het Brussels en Belgisch veiligheidsprobleem. Het opvullen van parketkaders en politie in Brussel is volgens hem niet voldoende. Ook buiten de stad is er te weinig personeel bij politie, op alle niveaus. Bonte vreest dat de aanwervingen in Brussel de onderbemanning in de omliggende gemeenten en politiezones zal verergeren. "Ongeveer elke politiedienst kampt met tekorten", zegt Bonte.
Kafkaiaanse selectieprocedure
"Het essentieel probleem, de kafkaiaanse selectie- en rekruteringsprocedure om nieuwe politiemensen aan te werven, blijft onaangeroerd", meent hij. In afwachting van echte structurele oplossingen, vraagt Bonte dat "op korte termijn het federaal Kanaalplan opnieuw tot in de puntjes op poten gezet wordt". Dat Kanaalplan werd op touw gezet in de nasleep van de aanslagen in 2016, maar werd de laatste jaren opnieuw uitgedoofd volgens Bonte.
Anderzijds hamert Bonte op een eengemaakte Brusselse politiezone om de "bestuurlijke chaos aan te pakken". "Die eenmaking is een must om te zorgen voor een efficiëntere informatiedoorstroming tussen federale informatiediensten en het lokale niveau." De aanslag maandag toont waar de zaken mislopen. "Tot op vandaag krijgen lokale besturen noch lokale politiezones een overzicht van mensen die het bevel kregen het grondgebied te verlaten en voorwerp hebben uitgemaakt van administratieve aanhoudingen. Nochtans worden de lokale diensten geacht de wet te doen respecteren", getuigt Bonte. "Er ligt dus belangrijker werk op de plank dan dat wat de regering De Croo bijeen heeft gepuzzeld", besluit de burgemeester.
Lees meer over: Politiek , Hans Bonte , Alexander De Croo , Aanslag 16 oktober 2023
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.