Het Gelijkekansencentrum Unia reageert verontwaardigd op het vertrek van de Vlaamse regering. "Het is onbegrijpelijk dat er zo een dergelijke beslissing genomen is, zonder dat we er zelf bij betrokken zijn", zegt Unia-woordvoerder Bram Sebrechts aan BRUZZ. Het Vlaams Belang én Groen zien er de verwezenlijking van een Vlaams Belang-programmapunt in.
Reacties op vertrek uit Unia: 'Stond al meer dan jaar in sterren geschreven'
Dat Vlaanderen zich terugtrekt, zal financiële gevolgen hebben voor Unia. De Vlaamse overheid staat in voor zowat 10 procent van de financiering van het centrum. Unia clashte de afgelopen jaren verschillende keren met N-VA-minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans.
In de plaats van Unia, dat vandaag gevestigd is in de Koningsstraat, zou een nieuw gelijkekansencentrum moeten komen. “Wij stellen de meerwaarde van een nieuwe instelling in vraag. Deze beslissing is ook genomen zonder een inhoudelijke evaluatie te voeren en roept vandaag meer vragen op dan dat er antwoorden zijn", aldus Sebrechts.
"Mensen weten nu maar amper wie hen kan helpen, laat staan als er nog een nieuwe instelling bijkomt”
“Unia blijft sowieso bevoegd voor strafrechtelijke (federale, red.) kwesties. De Vlaamse instellingen krijgen dan enkel de Vlaamse (gemeenschaps, red.)bevoegdheden, en daarnaast heb je nog Vlamingen die aankloppen wegens discriminatie op basis van gender, maar die moeten dat dan voortaan doen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Mensen weten nu maar amper wie hen kan helpen, laat staan als er nog een nieuwe instelling bijkomt.”
Johan Leman, de voormalige directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, zoals Unia destijds nog heette, reageert niet verbaasd. “Deze beslissing stond al een jaar in de sterren geschreven", zegt hij aan BRUZZ. "Toen Bart de Wever zo lang onderhandelde met het Vlaams Belang, vermoedde ik al dat de regering er ging uitstappen."
Dewinter (Vlaams Belang): 'Wij halen Unia onderuit'
Filip Dewinter juicht de beslissing van de Vlaamse regering toe, en schrijft die uitdrukkelijk toe aan zijn partij. "Voilà, dat halen we toch maar mooi binnen", klinkt het triomfantelijk op Twitter.
"Unia/Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding heeft het Vlaams Blok in 2004 via het zogenaamde 'racisme'proces onderuit gehaald. Nu is het de beurt aan Vlaams Belang om Unia onderuit te halen. Unia is een nutteloze en geldverkwistende instelling!"
Calvo (Groen): 'Duidelijk vierde partij mee aan tafel'
Ze mogen dan aan de andere kant van het politieke spectrum gesitueerd zijn, voor één keer is Groen het volmondig eens met het Vlaams Belang.
"Voor het hoofdstuk samenleven zat er duidelijk een vierde partij mee aan tafel", schrijft fractieleider Kristof Calvo van de ecologisten. "En het was niet Groen. Meer drempels en minder kansen, het zit na de startnota ook in het regeerakkoord. Uit Unia stappen is vintage Vlaams Blok."
Wouter Beke (CD&V): 'Zolang discriminatie bestaat, is een instelling als Unia broodnodig'
Maar de beslissing om uit Unia te stappen mag dan mogelijk door De Wever besproken zijn met het Belang, coalitiepartners Open VLD en CD&V zijn er wel mee akkoord gegaan.
Veel twitteraars verwezen maandag naar een twee jaar oude tweet van CD&V-voorzitter Wouter Beke, die toendertijd Unia "broodnodig" noemde in de strijd tegen discriminatie en racisme. Toch gaat zijn partij nu akkoord met de ontmanteling van het centrum.
Ook (pater dominicaan) Johan Leman spaart de kritiek op CD&V niet. "Als je als politieke partij voor het grootste deel de agenda van een concurrent moet uitvoeren en daarbij aan enkele van je eigen fundamentele waarden moet verzaken, dan doe je beter niet mee aan zo'n regering."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.