Regering spoort vervuilde grond via premies op
De Brusselse grond is vervuild: maar liefst acht procent van de totale oppervlakte van het Brussels Gewest- zo'n 1600 hectare - zou volgens een inventaris van Leefmilieu Brussel (BIM) vervuild zijn. Het vermoeden van vervuiling berust op de kennis dat er vroeger op bepaalde gronden industriële activiteiten plaatsvonden. De eigenaars van die gronden krijgen binnenkort een brief in de bus. Daarin staat dat hun grond mogelijk vervuild is, maar dat er een premie is voor bodemonderzoek.
"Eigenaars van verontreinigde gronden hebben absoluut een premie voor het uitvoeren van een bodemstudie nodig," klinkt het bij minister Huytebroeck.
Brussel heeft een industrieel verleden dat vervuiling achtergelaten heeft die nu niet zo makkelijk zichtbaar is: vele fabrieken, benzinestations of drukkerijen zijn verdwenen. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid, maar houdt ook een economisch risico in. Niemand vestigt graag een bedrijf op een vervuilde grond.
Bodemvervuiling controleren is dus cruciaal. Maar de premie is er niet voor iedereen, zegt Huytebroeck: "De premie gaat eerst en vooral naar eigenaars van historisch verontreinigde bodem. Concreet zijn dit huidige eigenaars die zelf niet verantwoordelijk zijn voor de vervuiling."
De Brusselse regering trekt voor de bodemstudies in 2008 zo'n anderhalf miljoen euro uit. Eén bodemonderzoek zal tot maximaal 2.200 euro gesubsidieerd worden. Dat betekent niet dat de gronden ook onmiddellijk gesaneerd zullen worden: dat is veel duurder en kan dus nog wel even op zich laten wachten. De Brusselse regering buigt zich momenteel over het budget en de manier waarop de sanering aangepakt kan worden.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.