Regeringscommissarissen getuigen in hoorzitting over Samusocial

© BRUZZ
13/06/2017

In de commissie Sociale Zaken van het Brussels parlement is er woensdagochtend een hoorzitting over het schandaal bij Samusocial. De bevoegde ministers en de twee regeringscommissarissen worden gehoord. Opvallend: Ahmed El Ktibi (PS), geeft het voorzitterschap van de commissie voor de gelegenheid door omdat hij ook schepen in Brussel-Stad is.

De zitting van de commissie Sociale Zaken is nog niet de start van de onderzoekscommissie naar het schandaal bij Samusocial, maar slechts een voorbode. De regeringscommissarissen die het bezwarende rapport rond Samusocial hebben opgesteld, Sandrine Cnapelinx en Tina Martens, zullen er tekst en uitleg komen geven. Ook de ministers die in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie bevoegd zijn voor de Bijstand aan Personen, Pascal Smet (SP.A) en Céline Fremault (CDH), en minister-president Rudi Vervoort staan ter beschikking van de parlementsleden.

El Ktibi
De commissie Sociale Zaken wordt normaal gezien voorgezeten door Ahmed El Ktibi (PS), maar daar had de oppositie problemen mee. El Ktibi is namelijk ook schepen in Brussel-Stad, en is volgens Ecolo en Groen niet de juiste en objectieve persoon om de hoorzitting te leiden. De PS is het ermee eens om het voorzitterschap tijdelijk over te dragen aan een lid van de oppositie. Normaal gezien had dat Jacqueline Rousseaux moeten worden: een opvallende keuze, omdat zij de echtgenote is van Armand De Decker, MR-burgemeester van Ukkel en de spil in het Kazachgate-schandaal. MR-fractievoorzitter Vincent De Wolf laat nu echter op Twitter weten dat ook zij de commissie niet zal voorzitten. Het is nog niet duidelijk wie dat nu wel zal worden.

Ook de eigenlijke onderzoekscommissie naar Samusocial zal voorgezeten worden door een oppositielid. Wellicht schuift de MR, de grootste oppositiepartij, fractievoorzitter Vincent De Wolf naar voor.

De groene oppositie hoopt dat de commissie zo snel mogelijk van start kan gaan. “Over twee weken zouden we de eerste zitting moeten kunnen organiseren, maar het valt af te wachten of de commissie al voor het zomerreces (na de nationale feestdag op 21 juli) op kruissnelheid zal zijn”, aldus Alain Maron (Ecolo).

'Niets op de lange baan'
Verstraete wil dat er schot in de zaak komt: “Het moet vooruit gaan, maar tegelijkertijd moet er wel grondig gewerkt worden. We zullen ervoor opletten dat niets op de lange baan geschoven wordt, en dat de commissie alle betrokkenen kan zien en alle belangrijke aspecten kan behandelen.” Volgens Verstraete wordt er ook een magistraat bij de zittingen uitgenodigd, om erover te waken dat de commissie niet in het vaarwater komt van het strafrechtelijk onderzoek naar Samusocial.

De groene oppositie is tevreden dat alle partijen overtuigd lijken van de noodzaak van de commissie. Ook de PS. “Aanvankelijk gingen ze daar nog wel even op de rem staan, maar toen het nieuws over de brief naar Samusocial (van Marc Uyttendaele, de echtgenoot van PS-voorzitter Laurette Onkelinx, red.) uitlekte, zijn de PS-parlementsleden, waaronder parlementsvoorzitter Charles Picqué, ook veel meer gaan doorduwen om de commissie erdoor te krijgen en die echt haar werk te laten doen”, aldus Verstraete.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni