Reynders: 'Minister-president worden is geen stap achteruit'

© brusselnieuws.be
02/03/2013
Met de zesde staatshervorming en de nieuwe bevoegdheden die daarbij horen is minister-president van Brussel worden geen stap achteruit. Dat zegt federaal vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Als we de peilingen mogen geloven ligt de MR op koers om bij de verkiezingen in 2014 de PS voorbij te steken als grootste partij van het Brussels gewest. In dat geval zou sterke man Didier Reynders wel eens Brussels minister-president kunnen worden.

In een groot interview met De Standaard laat Reynders in het midden of hij effectief die post ambieert. "Ik heb de ambitie om een goed programma te maken, en ik heb de ambitie om de eerste partij te zijn. De functie die ik uitoefen, dat zal afhangen van de resultaten en de onderhandelingen."

Maar de Luikse Ukkelaar geeft wel mee dat hij het niet als een stap achteruit ziet in vergelijking met zijn huidige functie.

"Met de zesde staatshervorming en de nieuwe bevoegdheden die daarbij horen niet, nee. Maar we moeten de onderhandelingen afwachten. De grootste partij kan ook buiten de regering gehouden worden."

'Antwerpen is de eerste haven van Brussel'
In zijn programma voor het hoofdstedelijk gewest wil Reynders de nadruk leggen op mobiliteit, veiligheid, integratie en opleidingen. Daarnaast heeft Reynders veel aandacht voor de rol van Brussel in België.

"Bijvoorbeeld de samenwerking met Wallonië voor domeinen als onderwijs. Maar ook op economisch vlak. Daar moeten we meer en meer samenwerken met Vlaanderen. De eerste haven van Brussel is de haven van Antwerpen."

'Beter negatief imago dan geen imago'
Daarnaast wil het MR-kopstuk de internationale bekendheid van Brussel uitspelen. Dat de hoofdstad in een Europese context vaak een negatieve bijklank heeft, is geen bezwaar.

"Soms is het beter om een negatief imago te hebben dan helemaal geen imago. En voor een stad is het niet slecht om een imago te hebben als hoofdstad, zelfs als er slechte beslissingen worden genomen."

Het belang van Brussel
De gooi naar het Brussels minister-presidentschap heeft voor Reynders vooral ook een strategisch belang. "Met een echt sterke liberale partij zijn er aan Franstalige kant misschien meer diepgaande hervormingen mogelijk. Het toont nog maar eens het belang aan van Brussel. Als de MR daar de grootste partij wordt, kunnen we meer druk zetten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni