Reynders: ‘Stadsautostrades onder de grond stoppen’

© brusselnieuws.be
06/02/2014

Mobiliteit en opleidingen moeten de speerpunten worden om Brussel na de verkiezingen te hervormen. Dat staat in een nieuw boek van MR-topman Didier Reynders, waarin hij zijn voorstellen voor Brussel uit de doeken doet. “Niet alleen de Kleine Ring, maar ook de Keizer Karellaan en de aansluiting op de E411 gaan beter ondergronds.”

Reynders geeft zijn ideeën gestalte in het boek ‘Bruxelles, vaincre la fracture’, dat half februari verschijnt. Enkele van de opvallendste voorstellen is om de grootste verkeersassen in de stad onder de grond te stoppen en de vrijgekomen ruimte te benutten voor de zachte weggebruiker. “Dan gaat het over de Kleine Ring”, zegt Reynders. “Maar ook over de Keizer Karellaan, of wat nu nog het Herrmann-Debrouxviaduct is.”

Het voorstel van de MR-kopman is niet nieuw, Ecolo deed begin jaren 2000 al een gelijkaardig voorstel voor de Kleine Ring. Het Brussels Gewest heeft ook plannen om de Kleine Ring alvast tussen Troon en Louiza te overkappen. Daarnaast loopt een studie voor het stukje langs de Kruidtuin. Het idee om de Keizer Karellaan te ondertunnelen is al eens geopperd door Pascel Smet (SP.A).

Een ander oud idee dat Reynders boven haalt is de sluiting van de Brusselse Ring door tussen het Leonardkruispunt en Drogenbos een tunnel aan te leggen.

Daarnaast wil Reynders ook werk maken van extra metrolijnen. Hij ziet mogelijkheden in Ukkel, Sint-Gillis, Evere, Jette en Neder-Over-Heembeek. Het Gewestelijk Expresnet (GEN) wil hij dan weer ten laatste in 2018 voltooid zien. Nu liggen de meest optimistische schattingen daarvoor nog op 2023. Een goed parkeerbeleid en inzetten op elektrische auto’s vervolledigen het mobiliteitshoofdstuk.

Opleidingen
Ander speerpunt van Reynders zijn opleidingen. “Ik zie niet in waarom men het als normaal beschouwd dat de werkloosheid in Brussel op 20 procent ligt, terwijl dat in Vlaanderen maar 8 procent is”, zegt hij. “Brussel krijgt na de staatshervorming extra middelen voor opleidingen. Laat ons die inzetten om extra stages en opleidingen in de bedrijven op poten te zetten.”

De MR-kopman, die in mei de Kamerlijst voor Brussel trekt, wil met zijn voorstellen naar eigen zeggen vooral mensen verbinden. “Nu is er een dynamiek om de stad in stukken op te delen”, zegt hij in Le Soir. “In elke zin van het woord: mensen die zich opsluiten achter de muren van hun villa en mensen die in andere wijken, onder moeilijke omstandigheden, leven.”

Ondanks zijn boek wil Reynders nog steeds niet letterlijk gezegd hebben dat hij kandidaat minister-president is voor het Gewest. “Ik ben beschikbaar”, zegt hij. “Maar ik wil eerst ons project leiden en dan pas kijken op welk niveau er een mandaat vrij is.”

Brussel Kiest 2014

Op zondag 25 mei vallen de federale, gewestelijke en Europese verkiezingen samen. Voor alle Brusselse berichtgeving kunt op een plek terecht: hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Brussel Kiest 2014

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni