Roex stapt 'gedegouteerd' uit intercommunale

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
06/07/2011
Parlementslid Elke Roex (SP.A) stapt uit het bestuur van de intercommunale Sibelgas en van IBG, een van de financieringsintercommunales achter Sibelgas. Volgens haar heerst er een graaicultuur en een sfeer van postjespakkerij.

Sibelgas (met -s- ) beheert het distributienet voor elektriciteit en aardgas van vijf Vlaamse randgemeenten. Vroeger bediende de intercommunale ook de Brusselse gemeenten, maar die activiteit werd in 2003 overgenomen door de zuiver Brusselse intercommunale Sibelga (zonder -s- ). Om de overgang te maken werden de Brusselse gemeenten en hun kapitaal nog even aan boord van Sibelgas gehouden. Op dit moment zitten Brussel-stad, Schaarbeek, Anderlecht, Sint-Gillis, Elsene, Jette, Sint-Joost-ten-Node, Evere en Ganshoren er nog altijd in.

Volgens de statuten zou de Brusselse aanwezigheid in 2013 automatisch eindigen. Maar onlangs kreeg Roex een statutenwijziging onder de neus geduwd waardoor de Brusselse gemeenten de mogelijkheid krijgen om tot in 2019 in Sibelgas te blijven. Onlogisch, vindt Roex. "Waarom een intergewestelijke structuur behouden als de intercommunale alleen in Vlaanderen werkt?"


Nepconstructie
Voor Roex is het zo klaar als een klontje: het is een nepconstructie, bedoeld om veel zitpenningen te kunnen uitbetalen en te ontsnappen aan het Vlaamse decreet intergemeentelijke samenwerking, dat regels oplegt inzake vergoedingen en studiereizen. Dat decreet is namelijk niet van toepassing op intergewestelijke structuren. "Voor de Brusselse gemeenten vallen er zo nog meer goed betaalde mandaten te verdelen. En de Vlaamse gemeenten kunnen met de vergoeding en de functies doen wat ze willen. Behalve de vele bestuursleden zijn er nog deskundigen, in feite gewoon politieke postjes, plus twee dik betaalde experts. Allemaal voor zo'n kleine intercommunale. Uiteindelijk draaien de inwoners van de betrokken gemeenten ervoor op."

Roex, bestuurslid namens Anderlecht sinds 2009, streek zelf natuurlijk ook zitpenningen op. Zoveel dat ze er zich voor schaamde en het grootste deel, 5.000 euro, wegschonk aan beursstudenten.

Volgens Sibelgas-voorzitter Patrick Mensalt is de intergewestelijke structuur nodig omdat de netten nog altijd verweven zijn. Roex heeft het in zijn ogen helemaal mis. "We zijn niet vogelvrij, wij moeten ook verantwoording afleggen aan de federale regulator Creg. Bovendien: in vergelijking met andere intercommunales zijn wij een van de goedkoopste, zo niet de goedkoopste."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni