Sammy Mahdi kondigt aan dat hij kandidaat is om nationaal voorzitter te worden van Jong CD&V. Eerder al werd de 28-jarige in korte tijd voorzitter van de CD&V in Molenbeek. Daarnaast schrijft hij columns in nationale dagbladen. 'Ik kan een bruggenbouwer zijn met zowel voeling met moslims als met niet-moslims.'
Sammy Mahdi is kandidaat-voorzitter van Jong CD&V
Er is maar één tegenkandidaat, Evi Degheldere uit Antwerpen. Haalt Mahdi het, dan zal hij de eerste Brusselaar zijn die die eer is toebedeeld.
Illustere politici als Wilfried Martens, Eric Van Rompuy en Frank Swaelen gingen hem voor. Maar zover is het nog niet. De campagne is nog maar net begonnen. Pas in maart wordt bekendgemaakt wie de fakkel van huidig nationaal jongerenvoorzitter Wim Soons overneemt.
Tussen moskee en kerk
Mahdi groeide op in Watermaal-Bosvoorde als zoon van een Iraakse politieke vluchteling en een Belgische moeder.
Hij vertelt in interviews over de twee werelden waarin hij opgroeide: naar de moskee en naar de kerk. Maar ook hoe hij als jongetje xenofobe reacties moest trotseren. De jaren 1990, waarin politiecommissaris Johan Demol een law-and-order-samenleving wou invoeren en dan naar het Vlaams Blok overstapte, staan hem nog helder voor ogen.
Bruggenbouwer
Hij ziet zelf de voordelen in van zijn ervaring met de meervoudige samenleving die Brussel zo kenmerkt. “Ik kan een bruggenbouwer zijn,” zegt hij aan BRUZZ, “met zowel voeling met moslims als met niet-moslims.”
Hij doet dat zonder evenwel de (moeilijke) waarheden te verhullen. Hij haalde al hard uit naar het autocratische Turkije, en vraagt zich openlijk af waarom moslims vroeger wel en nu veel minder een dennenboom zetten met Kerstmis.
Mahdi hoopt als rolmodel te kunnen fungeren. Hoogopgeleid, snedig in zijn commentaar, een interessante stem in het maatschappelijke debat.
"We leven niet in een gunstig klimaat, want de tegenstellingen tussen links en rechts nemen toe, waardoor het niet eenvoudig is om een genuanceerd verhaal te brengen", stelt Mahdi. "Zowel links als rechts kaarten concrete problemen aan en beide houden ze een deel van de oplossing in zich. Het komt erop aan om niet op één nagel te blijven kloppen maar samen naar een oplossing te zoeken."
Herfederalisering
Jong CD&V liet zich vorige week op het CD&V congres horen. Herfederalisering mag geen taboe zijn, zo klonk het.
“Als we zo tot een homogener beleid kunnen komen, waarom niet? Je moet weten: als jongeren hebben we nooit de Vlaamse ontvoogdingsstrijd meegemaakt", beaamt Mahdi.
Dat helpt bij een ontspannen houding tegenover de staatshervorming. "Een open debatcultuur is belangrijk", vindt Mehdi. "Herfederalisering is geen doel op zich, maar stel dat bij gesprekken over de staatshervorming blijkt dat het logischer is om bepaalde zaken te herfederaliseren, dan moet dat kunnen."
Komt daarbij: in Brussel is de staatkundige versnippering meer voelbaar dan waar dan ook. "Als Brusselaar woon je in een stad met allemaal minderheden, of je nu Vlaamstalig, Franstalig of bijvoorbeeld Turks bent", vertelt hij. "Je wordt geconfronteerd met positieve en negatieve aspecten van samenleven en dat maakt je ervan bewust dat het altijd belangrijk is om samen op zoek naar oplossingen te gaan."
Jongeren coachen
Een opmerkelijk voorstel heeft Mahdi (nog) niet. Maar hij vindt het belangrijk om jongeren te coachen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Niet alleen ter voorbereiding op de kiesstrijd, maar ook voor een goede positie binnen de partij.
“Het is niet slecht als jongeren een goede plaats op de lijst leren te onderhandelen.” Ook voor de verkiezingen van 2019 hoopt hij als jongerenvoorzitter een rol te kunnen spelen.
En de gemeenteraadsverkiezingen in Molenbeek? “Er liggen verschillende opties open. CDH, Lijst van de Burgemeester. De gesprekken hierover zijn nog niet begonnen.”
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.