Schaarbeek vraagt 'revolutie van goed bestuur' van Vivaqua

SDS
© BRUZZ
19/09/2017

Om de fusie tussen de Brusselse watermaatschappijen Vivaqua en Hydrobru mogelijk te maken, stelt Schaarbeek een aantal eisen. Als grote aandeelhouder van Vivaqua eist de gemeente transparantie en een verlaging van de zitpenningen. Schaarbeek hoopt dat andere gemeenten de vraag gaan steunen, maar zet zo in elk geval morele druk op de raad van bestuur van Vivaqua.

Schaarbeek is een van de belangrijkste aandeelhouders van watermaatschappij Vivaqua. Om de geplande fusie met Hydrobru mogelijk te maken, moeten de bestuurders van Vivaqua eerst de uitstap van acht Vlaamse gemeenten goedkeuren.

Die Vlaamse gemeenten willen weg uit de intercommunale omdat Hydrobru een zware lening heeft bij de Europese investeringsbank om het Brusselse riolennetwerk te renoveren. Ze vrezen dat die schuldenberg voor hen zou leiden tot een slechtere financiële positie en een hogere drinkwaterfactuur. Het Vlaams parlement riep zelfs een belangenconflict uit over de kwestie.

In juni kwamen Vivaqua en de Vlaamse gemeenten tot een akkoord over de uittredingsvoorwaarden. Daarover moeten de overige gemeenten die deel uitmaken van Vivaqua nu stemmen. “Maar wij hebben eisen op het vlak van goed bestuur, en die willen we tegelijk goedgekeurd zien. Schaarbeek is toch de tweede grootste gemeente in het gewest”, klinkt het op het kantoor van Schaarbeeks schepen van Openbare Werken Vincent Vanhalewyn (Ecolo), die ook bestuurder is bij Vivaqua.

“De raad van bestuur van Vivaqua komt woensdagavond samen, en we vragen de leden om daarop in te gaan."

Schaarbeeks eisenpakket
Ten eerste wil Schaarbeek dat Vivaqua het voortaan met minder mandatarissen en bestuurders stelt. “Tijdens de zomer heeft de Brusselse regering een arrest goedgekeurd dat de vergoedingen in gewestelijke en pararegionale instellingen drastisch beperkt. Wij vragen dat Vivaqua voortaan voldoet aan die eisen.”

“De vergoedingen van de leden van de raad van bestuur zouden onder die nieuwe regels beperkt worden tot 130 euro bruto per vergadering. Voor de leden van het bestuurscomité zou per jaar maximaal 12.000 euro worden uitgekeerd, tegenover 56.000 euro momenteel.” Schaarbeek wil na de fusie ook het fusiebegeleidingscomité en de gewestelijke overlegcomités afschaffen, en de zitpenningen die daarbij horen.

Daarnaast vraagt Schaarbeek meer transparantie en een begrijpelijke boekhouding. “De beslissingen van de raad van bestuur en de algemene vergadering van een intercommunale moeten online te raadplegen zijn voor zowel verkozenen als de algemene bevolking", vraagt de gemeente. "Alle democratische partijen moeten lid zijn van de raad van bestuur en het bestuurscomité."

"We vragen ook een boekhouding die de publieke dienstverlening rond waterbeheer en de commerciële verkoop van dat water aan Vlaamse gemeenten goed uit elkaar houdt.” De prijzen voor het water in de Vlaamse gemeenten liggen lager dan de traditionele waterprijs in Brussel, en Schaarbeek wil dat verschil naar eigen zeggen uitgommen.

Vivaqua-woordvoerder Geert De Kegel laat aan BRUZZ weten dat de eisen van Schaarbeek woensdag inderdaad op de agenda staan, en dat de raad van bestuur na afloop zal communiceren.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Politiek , Economie , Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni