'Schaarbeek is weer financieel gezond'
Sinds 2001 moest Schaarbeek haar gemeentefinanciën saneren. Om het gat in de begroting te vullen, was hulp van het Brussels Gewest nodig. Een herstelplan werd opgelegd.
Negen jaar later heeft de gemeente 3,7 miljoen euro op overschot. Dat is een record in het Brussels Gewest en het tweede beste resultaat van het land.
Toch hangen er donkere wolken boven Schaarbeek. De bevolking verarmt en de uitgaven voor het OCMW stijgen. Ook de personeelskosten en de schuldenlast stijgen. De federale dotatie daalt en de gewestelijke steun wordt gehalveerd.
Maar er is ook goed nieuws. De inkomsten uit het pensioenfonds stijgen. En door de bevolkingsgroei verhogen de winsten uit onder andere het Fonds der Gemeenten.
Schaarbeek verhoogt de belasting op gsm-antennes. Er komen ook meer parkeermeters en de parkeertarieven stijgen. Dexia keert een dividend uit van 1,5 miljoen euro. En van Publigas krijgt de gemeente 3 miljoen euro, een uitzonderlijke meevaller.
Zo houdt Schaarbeek het hoofd boven water. Volgens titelvoerend burgemeester Bernard Clerfaut (MR) stapt Schaarbeek eind 2010 uit het opgelegde herstelplan.
Investeringen
Nu kan de gemeente met een herwonnen optimisme weer investeren in de toekomst, zegt de burgemeester. Zo'n 47 miljoen euro heeft Schaarbeek daarvoor over.
Daarmee gaat het onder andere twee scholen bouwen, waaronder één Nederlandstalige. Die zijn nodig om de bevolkingsgroei op te vangen. De afgelopen 20 jaar kwamen er 18.000 bewoners bij, de volgendie tien jaar nog eens 20.000.
Er wordt ook geïnvesteerd in een politiecommissariaat en -antenne, nieuwe zones 30 en het Klimaatplan.
Woensdag wordt de begroting gestemd door de gemeenterraad.
Lees meer over: Schaarbeek , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.