Schepencollege maakt werk van huisvesting
Voor een keer waren alle partijen van de Etterbeekse gemeenteraad het roerend met elkaar eens: het nieuwe Huisvestingsplan ziet er veelbelovend uit. Er werd een rondetafel opgericht, een soort adviserend overlegorgaan waarin alle actoren uit het sociale veld vertegenwoordigd zijn. Daarmee wil de gemeente een netwerk creëren
om huisvestingsproblemen doelgerichter en efficiënter aan te pakken. Door het uitwisselen van knowhow en gegevens kunnen de diensten en organisaties immers beter naar elkaar doorverwijzen. Zelfs het Gewest is erbij betrokken en heeft nu al heel wat opgestoken over de lokale initiatieven, waarvan het nog niet op de hoogte was. De gemeente haalt ook de banden met de Etterbeekse Haard en Sorelo nauwer aan, de twee instanties die sociale woningen op Etterbeeks grondgebied beheren. Hoewel de gemeente er sowieso al vertegenwoordigers had, zullen de verenigingen voortaan ook geregeld verslag komen uitbrengen bij het college. In juni zal bovendien een speciaal loket opengaan in het gemeentehuis, dat alle vragen en problemen rond huisvesting moet kanaliseren. Elke werkdag zal men er terechtkunnen met alle vragen, of ze nu van juridische of stedenbouwkundige aard zijn, of het nu gaat over mede-eigendom, burenkwesties of over de criteria die recht geven op een sociale woning.
Sociaal verhuurkantoor
Zoals aangekondigd richt de gemeente ook een sociaal verhuurkantoor op. Dat wil de eigenaars van woningen op Etterbeeks grondgebied warm maken voor de formule waarbij hun pand wordt beheerd door het kantoor, terwijl zijzelf een gewaarborgde maandelijkse huur opstrijken. Die ligt weliswaar wat lager dan de gangbare prijs op de privémarkt, maar daar staat tegenover dat de eigenaar zelf niet moet instaan voor het beheer en het onderhoud van zijn goed. De huurders betalen slechts de prijs van een sociale woning, de rest wordt bijgepast door het Gewest. Het is een snellere manier om mensen aan een woning te helpen dan eerst nog te moeten bouwen, redeneert de gemeente.
Tot slot zal ook het transithuis aan de Oudergemlaan, dat een tijdlang gesloten was voor renovatie, binnenkort weer opengaan. In dit huis wil de gemeente gezinnen opvangen die plots op straat staan, bijvoorbeeld omdat ze hun huur niet meer konden betalen of slachtoffer waren van een brand. De gemeente wil voortaan wel nauwgezet waken over het tijdelijke en dringende karakter van dergelijke verblijven, want in het verleden gebeurde het weleens dat een gezin er meer dan een jaar lang bleef wonen, wat uiteraard niet de bedoeling is.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.